IZ KOŠNICE U TEGLICE

Video | Na 4. Medun Festu u Liču posjetitelji uživali u delicijama tri vrhunska chefa, sladoledu i koktelima od meduna….

Znate li razliku između meda i meduna? Donosimo i trik kako prepoznati je li med pravi: ‘Okrenite teglu pa…’. Više u video prilogu!

Ako izgleda kao med, miriše kao med, onda mora i biti med. E to i ne mora biti tako. Pčele donose i druge ljekovite pripravke, a jedan od najpopularnijih je medun – poznati saveznik u jačanju imuniteta. Koja je razlika između meda i meduna u Gorskom kotaru je provjerila Ida Balen za RTL Danas.hr. Više u video prilogu!

Na ovogodišnjem 4. Medun Festu, održanom u Liču u općini Fužine, posjetitelje su oduševila jela, temeljena na šumskom medunu Gorskog kotara, koja su pripremala tri vrhunska chefa, Zdravko Tomšić, Branko Ognjenović i Boris Kauzlarić, a uživali su u prvom sladoledu i koktelu od meduna uz brojne sadržaje i bogat glazbeni program.

Branko Ognjenović, chef i nositelj titule World Master Chef, kreativno je spojio lungić roza pečen s batatom, gratiniran s kulenom, medunom i chillijem, pružajući posjetiteljima nevjerojatnu paletu slatko-ljutih okusa. Zdravko Tomšić, chef konzultant i začetnik “Slow fooda” u Hrvatskoj, pripremio je salatu od krumpira s aromatičnim biljem, jabukama i dressingom od meduna i jabučnog octa. Pastrva dimljena i sotirana na maslacu dodatno je obogaćena emulzijom od meduna, suncokretovog ulja i jabučnog octa, stvarajući izvanredno balansirano, nutritivno bogato i osvježavajuće jelo. Boris Kauzlarić, vrsni goranski chef, očarao je posjetitelje inspirativnim cheesecakeom s kremoznim umakom od meduna, korice od naranče i vrhnja koji je obogatio jedinstveni cheesecake i oduševio sve prisutne.

Sladoled od meduna, idejno osmišljen za prvo izdanje Medun Festa u suradnji poznatog chefa Dina Galvanga i Marka Stojevića, poznatog slastičara, nestao je brzinom munje.

Ovogodišnji vrhunac bio je prvi koktel od meduna, izveden od strane destilerije Lynx Craft Distillery.

Posjetitelji su, uz jedinstvene degustacije imali priliku sudjelovati u edukativno-interaktivnim radionicama za sve uzraste, obiteljskom planinarenju do Preradovićeva vrha, fun zoni za najmlađe i jedinstvenoj igraonici za najmlađe u izletištu Šumska bajka.

Ujedno, ove godine, po prvi put, organiziran je Medeni vlak iz Rijeke do Liča kako bi prevezao posjetitelje, a pratili su ih stručni domaći animatori.

Medun, slatki promotor Gorskog kotara s europskom oznakom izvornosti, očarava svojom nutritivnom vrijednošću. Medun Fest je platforma koja ne samo da promovira izvorni goranski medun, već je i temelj za daljnju valorizaciju ovog dragulja Gorskog kotara, što će biti od vitalne važnosti za lokalne OPG-ove u njihovom daljnjem razvoju i plasmanu ovog nutritivno vrijednog bisera goranskog kraja, istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

On je ujedno zahvalio posjetiteljima i gostima, a posebno organizatorima, Uredu za turizam Općine Fužine, pčelarima Milošević i Zanoškar, ali i svim ostalima koji su sudjelovali u pripremi ove odlične medene manifestacije.

Bitno je istaknuti kako je medun bogat antioksidansima, aminokiselinama, mineralima i folnom kiselinom te pomaže osnaživanju srca i krvožilnog sustava. Također, pomaže u oporavku od bolesti i kroničnih stanja te smiruje i pomaže regeneraciji sluznice dišnih organa. Na sajmu s lokalnim, goranskim izlagačima, medun je bio posebno tražen jer trenutno svi goranski OPG-ovi medun prodaju primarno na kućnom pragu i nije dostupan u trgovinama.

Medun Fest je više od festivala okusa, to je čarolija koja oživljava dušu Gorskog kotara kroz goranski medun, stvarajući nezaboravan spoj autentične gastronomije i neodoljive destinacije, potičući turizam i pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo ove čarobne regije, zaključila je Silvija Sobol, direktorica Ureda za turizam Općine Fužine.

Posjetitelje Medun Festa i domaće OPG-ove pozdravili su i Velibor Mačkić, izaslanik Ureda Predsjednika koji je i službeno otvorio festival, Matija Posavec, župan Međimurske županije i Bojana Petrić, načelnica općine Donji Vidovec. Župan Posavec i načelnica Petrić iskoristili su priliku te najavili i buduću prijateljsku suradnju s Općinom Fužine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari