O MNOGIM 'RIJEČKIM TEMAMA

Na Ekonomskom fakultetu u Rijeci održan Gospodarski forum. Ministar Butković komentirao i sve veći priljev stranih radnika

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Gospodarski forum Ekonomskog fakulteta u Rijeci okupio je brojne uzvanike. Ministar Butković: “Bude li potrebe povećavat ćemo broj radnih dozvola”

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na Gospodarskom forumu Ekonomskog fakulteta u Rijeci (EFRI) koji se održao u petak, 17. studenoga 2023. godine u Rijeci.

“Okupili smo sve gospodarstvenike, predstavnike privatnog i javnog sektora, nositelje ekonomske vlasti u RH da bi mogli raspravljati oko važnih tema koje su aktualne u gospodarstvu i da temeljem te rasprave ponudimo neka nova rješenja”, rekla je predsjednica Programskog i organizacijskog odbora konferencije Vesna Buterin.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

O strateškim projektima Republike Hrvatske u funkciji razvoja gospodarstva govorio je potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković. Istaknuo je kako procjene Europske komisije govore da ćemo biti zemlja s najbržim rastom BDP-a u EU, što je potvrda svega što smo radili.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u svom je izlaganju rekao da se građani u Hrvatskoj zadužuju po puno povoljnijim uvjetima od brojnih zemalja EU. Europska središnja banka je od prošle godine digla kamatne stope za 4 i pol postotna poena. U Hrvatskoj je taj porast kamatnih stopa bio niži nego u eurozoni za neke kredite kao što su stambeni krediti bio je najniži u eurozoni, a što se tiče poduzeća također je manji porast kamatnih stopa nego što vidimo u drugim zemljama 00:59

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Bilo je riječi i o stranim radnicima kojih je u Hrvatskoj sve više

“Nemamo dovoljno ljudi da bi pokrili sve te djelatnosti, po podacima koje imamo negdje između 80 i 100 tisuća je stranih radnika danas u Hrvatskoj, to je nažalost tako, s tim živimo”, dodao je Butković.

Što se tiče radne snage problema nema u provedbi velikih građevinskih projekata, a i turizam je ove godine dobro pokriven. No u brodogradilištima je situacija kronična već nekoliko godina.

“Nikada nije bilo gore raditi i nikad nije bilo gore naći kvalitetnu radnu snagu”, istaknula je direktorica Brodogradilišta Viktor Lenac, Sandra Uzelac.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Viktor Lenac primjerice zapošljava radnike iz Bugarske i Rumunjske.

“Uvoz radne snage ne vidimo kao rješenje zbog toga što tako uvezena radna snaga u pravilu u posljednje vrijeme je manje kvalitetna od domaće. Puno više sredstava treba uložiti dok oni postanu sposobni da se uključe na kvalitetniji način u poslovne i proizvodne aktivnosti. A onda nakon vrlo kratkog vremena oni traže bolju priliku u zemljama Europe. Hrvatska poduzeća su edukatori strane radne snage”, dodala je Uzelac.

Iz Vlade poručuju kako će pratiti trendove i sukladno tome povećavati broj radnih dozvola, jer život ne smije stati – odnosno provedba projekata i sve što ide uz to mora ići, donosi Kanal Ri.

Butković: Najveći naglasak u sljedećih desetak godina bit će na ulaganjima u željeznicu

U svom izlaganju potpredsjednik Vlade i ministar Butković govorio je o strateškim projektima Republike Hrvatske u funkciji razvoja gospodarstva, a u izjavi novinarima je istaknuo kako realizacija tih velikih projekata ima veliki utjecaj na rast gospodarstva i na novo zapošljavanje te pozicioniranje Hrvatske u prometnom, gospodarskom i geostrateškom smislu na mjesto koje joj pripada.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Spomenuvši neke od tih projekata, poput Pelješkog mosta, dovršetka 5c koridora, autoceste prema Sisku te tunela Učka sa završetkom do Matulja, potpredsjednik Vlade i ministar Butković je naglasio kako će najveći naglasak u sljedećih desetak godina biti na ulaganjima u željeznicu što će iznositi 6 milijardi eura.

Osvrnuvši se na oporavak Hrvatske nakon korone, Butković je istaknuo kako se Hrvatska brzo vratila na razine iz 2019. godine kad govorimo o rastu BDP-a.

„Vidjeli ste i ove posljednje procjene Europske komisije da ćemo biti zemlja sa najbržim rastom BDP-a u sljedećim godinama u Europskoj uniji“, podsjetio je dodavši kako je to priznanje i potvrda svega onoga što je Vlada radila, tj. kako je pravovremeno odgovorila na sve krize, donijevši pakete mjera kojima je cilj bio zaštita građana i poduzetnika.

Država će podržati modernizaciju riječke zračne luke

Odgovarajući na novinarska pitanja o nedostatku radne snage u Hrvatskoj, paketima mjera pomoći te riječkoj zračnoj luci, potpredsjednik Vlade i ministar Butković je izjavio kako više radne snage dolazi izvan Hrvatske te da, kad govorimo o građevinskom sektoru, nema problema u provedbi velikih projekata.

Što se tiče paketa mjera koje se odnose na cijene struje i plina, on je na snazi do kraja trećeg mjeseca. Vezano za riječku zračnu luku, Butković je izjavio kako treba učiniti sve napore da se najprije osmisli što zapravo ova destinacija, kad govorimo o Primorsko-goranskoj županiji i svim gradovima i općinama, želi biti.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Država će sigurno, kao i ove druge zračne luke, da ne govorim sve investicije koje radimo u ovom kraju, podržati sve da Zračna luka Rijeka bude bolja i da se i ona modernizira“, naglasio je Butković podsjetivši kako su u dva mandata Vlade završene tri zračne luke – Zagreb, Split i Dubrovnik – dok je u Zračnoj luci Zadar potpisan ugovor za projekt njezine modernizacije koji se sufinancira iz Nacionalnog programa oporavka.

Uz sve navedene projekte, Butković je spomenuo i projekt riječke Zagrebačke obale naglasivši kako će završena cesta D403 postati operativna 1. siječnja 2025. godine.

U sklopu Gospodarskog foruma EFRI održane su i četiri panel rasprave, a uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića na forumu su, između ostalih, sudjelovali i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, riječki gradonačelnik Marko Filipović, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te drugi.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari