OD 2008. GODINE SE UČI

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci održana promocija nastave makedonskoga jezika

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održano je predstavljanje nastave makedonskoga jezika na svim razinama obrazovanja u Republici Hrvatskoj. U organizaciji Vijeća makedonske nacionalne manjine PGŽ-a i za Grad Rijeku, predstavljanju je prisustvovala resorna pročelnica Edita Stilin.

Tom prilikom pročelnica je istaknula da se Makedonski jezik uči u OŠ Centar od 2008. godine i u Prvoj hrvatskoj sušačkoj gimnaziji od 2015. godine, a prema modelu C namijenjenim njegovanju jezika i kulture nacionalne manjine. Prema istom modelu, u PGŽ-u se u devet osnovnih škola izvodi nastava za pripadnike pet nacionalnih manjina.

Veleposlanik Sjeverne Makedonije Milaim Fetai naglasio je kako mogućnost učenja makedonskog jezika i kulture u nastavnom procesu progovara o snažnom prijateljstvu koje ove dvije države njeguju.

Učenici i studenti koji pohađaju nastavu makedonskog jezika podijelili su svoja iskustva, dok je događaj prigodno obilježen i nastupom MKD „Ilinden“ Rijeka.

Svečanosti kojom se poželio i uspješan početak nove školske i akademske godine prisustvovala je i saborska zastupnica za makedonsku nacionalnu manjinu Ermina Lekaj Prljaskaj, zamjenici gradonačelnika grada Rijeke, Sandra Krpan i Goran Palčevski i ostali gosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari