TOMAŠEVIĆ ZAINTERESIRAN

RIJEKA KAO UZOR! Zagreb planira preuzeti riječki model Građanskoj odgoja i obrazovanja

Ilustracija: Riportal - M.L.

U školskoj 2021./2022. godini Građanski odgoj i obrazovanje pohađat će oko 635 zainteresiranih učenika iz 22 riječke osnovne škole.

To znači da je u nastavu građanskog odgoja i obrazovanja uključeno oko 20% učenika riječkih učenika, a interes varira od škole do škole. Za provođenje programa u prvom polugodištu iz gradskog proračuna osigurat će se 421.438,00 kuna.

„Grad Rijeka strpljivo je čekao da se učenja vezana uz ulogu učenika u demokratskom državnom uređenju te opće ljudske vrijednosti tolerancije i uvažavanja sustavno uvedu u sve hrvatske škole, a kada je postalo jasno da se to neće dogoditi, Rijeka je preuzela inicijativu i pred šest godina uvela Građanski odgoj i obrazovanje (GOO), u formi izvannastavne aktivnosti, u zainteresirane škole kojima je osnivač.

Naime, godinama svjedočimo porastu nasilja, diskriminatornih i ekstremističkih stavova među djecom i mladima, poražavajuće niskoj političkoj pismenosti i ispodprosječnim rezultatima PISA istraživanja. Sve nam to pokazuje da naši učenici, suočeni s novim izazovima i problemima današnjeg društva, nisu dovoljno spremni za adekvatno rješavanje istih. Potrebu razumijevanja i usvajanja tema i vrijednosti koje čine predmet Građanskog odgoja i obrazovanja dodatno je naglasila društvena, zdravstvena i ekonomska kriza uzrokovana širenjem bolesti Covid-19“, istaknula je pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

Model uvođenja Građanskog odgoja u osnovne škole i izrađene materijale Grad Rijeka je potpuno besplatno podijelio s drugima i mnogi su gradovi i županije preuzeli riječki model.

„Grad Rijeka prvi je uveo Građanski odgoj i obrazovane u svoje škole, na što smo osobito ponosni. Drago mi je da su ga preuzele i druge općine i gradovi u Hrvatskoj. Trenutno pregovaramo s Varaždinom, a posebno zadovoljstvo je što zagrebački gradonačelnik Tomašević iskazao dobru volju za uvođenje našeg modela, modificiranog za zagrebačke prilike, što je ogroman iskorak, kada znamo da Zagreb obuhvaća gotovo četvrtinu stanovnika u Hrvatskoj. U kontaktu sam i s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Joškom Klisovićem, i mislim da idu u pravcu uvođenja našeg modela“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan naglasila je kako je jedan od ciljeva uvesti Građanski odgoj i obrazovanje u sve riječke škole te će s tim ciljem razgovarati s ravnateljima osnovnih škola kojima je Grad Rijeka osnivač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari