DANAS JE POČEO

Na Filozofskom Fakultetu u Rijeci održava se Šesti kongres hrvatskih povjesničara

Na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Rijeci od 29. rujna do 2. listopada održava se Šesti kongres hrvatskih povjesničara.

Tema ovogodišnjeg kongresa jest kultura – kao izravan poticaj i prilog shvaćanju te razumijevanju Rijeke – grada koji je 2020. godine nosio titulu Europske prijestolnice kulture.

Na Kongresu će biti predstavljeni rezultati različitih aspekata povijesnih istraživanja kroz sva vremenska razdoblja.

Organizatori Kongresa su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti (HNOPZ), Društvo za hrvatsku povjesnicu (Zagreb) i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci – Odsjek za povijest. Suorganizatori su Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Državni arhiv u Rijeci, Povijesno društvo Rijeka i Povijesno društvo otoka Krka.

Na samom početku, pozdravne govore održali su izv.prof.dr.sc. Ines Srdoč-Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci, prof.dr.sc. Željko Holjevac, predsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu te prof.dr.sc. Damir Agičić.

Na ovome kongresu sudjeluje 328 sudionika kroz 281 izlaganje.

U ime Grada Rijeke pozdravila je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan koja je posebno istaknula važnost teme ovogodišnjeg kongresa budući da je Rijeka u prošloj godini bila Europska prijestolnica kulture. Dodala je da voli naglasiti da je Rijeka uvijek ostala grad dosljedan sebi – “Kozmopolitska sredina, otvorenih pogleda i tolerancije prema bogatstvu i različitosti rasa, nacija, religija i kultura”.

Prof.dr.sc. Damir Agičić u svom je pozdravnom govoru istaknuo da je prvi ovakav kongres održan u prosincu 1999. godine te se nastavio održavati svake četiri godine. Dodao je i da interes mladih za studij povijesti posljednjih godina opada pa možda upravo ovakva događanja potaknu interes mladih za izučavanjem ove discipline.

Ovaj kongres financijski su podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

I.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari