POČINJE OVU SUBOTU

Riječki simfonijski orkestar u novoj koncertnoj sezoni nudi deset vrhunskih izvedbi

HNK Ivana pl. Zajca najavio je novu koncertnu sezonu Riječkog simfonijskog orkestra, koja riječkoj publici do lipnja sljedeće godine donosi deset koncertnih poslastica.

Uz intendanta Marina Blaževića i ravnatelja Opere HNK Ivana pl. Zajca Filipa Faka, novu koncertnu sezonu najavili su i šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra maestro Valentin Egel, proslavljena sopranistica, počasna članica riječke Opere Maida Hundeling, tenor Jan Vacík, kao i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine – Industrije nafte d.d., generalnog pokrovitelja Riječkog simfonijskog orkestra.

Gradonačelnik Filipović zahvalio se Ini na strateškoj podršci riječkom kazalištu i prepoznavanju važnosti kulture i u pandemijskim vremenima, a intendantu i članovima Riječkog simfonijskog orkestra na izrazito kvalitetno osmišljenom koncertnom programu.
„Nadam se da će se publika u što većem broju vratiti u kazalište, naravno koliko to epidemiološki uvjeti budu dozvoljavali. Koncertna sezona nudi deset vrhunskih izvedbi, kako gostovanja tako i novih suradnji. Drago mi je da naše kazalište ostaje otvoreno i slobodno kazalište, kako smo se i dičili prethodnih godina, posebice u 2020. godini, kada je Rijeka bila Europskom prijestolnicom kulture“, kazao je gradonačelnik Filipović.

 

Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine – Industrije nafte d.d., istaknula je kako je Ini izuzetno važna podrška zajednice u kojoj djeluju i u kojoj provode jednu od najvećih investicija u povijesti tvrtke. Cijelu koncertnu sezonu pratit će i danas premijerno izveden sport koji su članovi Riječkog simfonijskog orkestra snimili u Ininoj rafineriji nafte u Rijeci.

Koncertnu sezonu otvara fenomenalna njemačka sopranistica Maida Hundeling

Koncertna sezona započinje u subotu, 2. listopada, a otvara je fenomenalna njemačka sopranistica Maida Hundeling, koju je riječka publika upoznala i slavila kao Elektru, Izoldu, Aidu i Toscu. Počasna članica riječke Opere riječku publiku će impresionirati izvedbama kao Brunhilda, Saloma, Turandot i Jenufa, uz Riječki simfonijski orkestar kojim će ravnati šef dirigent Valentin Egel.

U listopadu će u suradnji s Riječkim opernim zborom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, simfonijski orkestar pod ravnanjem glavnog gostujućeg dirigenta u ovoj sezoni Philippa von Steinaeckera izvesti Verdijev Requiem. U siječnju će se suradnji pridružiti i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije te izvesti Mahlerovu Drugu simfoniju – „Uskrsnuće“. Von Steinaecker ravnat će i koncertom u travnju, kada će Riječki simfonijski orkestar u suradnji s Riječkim opernim zborom izvesti „Bachovu po Mateju“.

U prosincu će violinist Anton Kyrylov, dugogodišnji koncertni majstor Riječkog simfonijskog orkestra, izvesti svoj prvi so ulistički koncert. Pod ravnanjem dirigenta  Egela izvest će djela Beethovena, Brucha i Čajkovskog. Solistički koncert će u veljači održati i violinist Niklas Liepe, koji pod dirigentskom palicom Egela izvodi djela ruskih skladatelja Ljadova, Prokofjeva i Rahmanjinova. Solistički koncert na električnoj bas-gitari s djelima Sibeliusa i Lutosławskog te vlastitim djelima pod ravnanjem Ville Matvejeffa izvest će Lauri Porra.

Grad finale donosi solo koncert prvog violončela Berlinske filharmonije

Novogodišnji koncert pod nazivom „1001 noć“ donosi program u kojem će se pod ravnanjem dirigenta Egela ispreplitati bajkoviti elementi sa standardnim novogodišnjim programom – valcerima, polkama i marševima. Egel će dirigirati i na svibanjskim koncertom na čijem su programu djela Brahmsa i Haydna.

Grand finale koncertne sezone predstavlja solo koncert Bruna Delepelaira, prvog violončelista Berlinske filharmonije, jednog od najboljih orkestara na svijetu. Pod ravnanjem Egela Delepelair će izvesti djela Mahlera i Elgara, ali i praizvesti vlastito djelo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari