ODRŽANO SVEČANO PODIZANJE

Na FMTU zavijorila zelena zastava; Fakultet stekao status međunarodnog FEE EcoCampus-a

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu  održano je svečeno podizanje Zelene zastave. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu stekao je status međunarodnog FEE EcoCampus-a (Foundation for Environmental Education). Međunarodno priznanje i Zelena zastava dodjeljuju se za postignuća na području zaštite okoliša te je FMTU prva sastavnica na Sveučilištu u Rijeci koja je primila ovo priznanje.

Skup je otvorila dekanica prof. dr. sc. Sandra Janković zahvalivši se članovima Eko odbora, studentima, nastavnicima i vanjskim članovima, udruzi Žmergo i gradu Opatiji na angažmanu oko mnogobrojnih aktivnosti. Zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić čestitala je Fakultetu na priznanju iskazujući zadovoljstvo što studenti svoja znanja o održivom razvoju primjenjuju i u praksi. Prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić naglasila je da Sveučilište promiče ciljeve održivog razvoja, da svaka sastavica ima svog povjerenika te je jedan od povjerenika za SDG ciljeve na FMTU prof. dr.sc. Marinela Krstinić Nižić koja je ovime dokazala kako se planirani ekološki i društveni ciljevi, na dobrobit cijele zajednice, mogu i ostvariti.

VIDEO DANA:

Zelenu zastavu podigli su studenti članovi Eko odbora Leonard Depope, David Kralj i Luka Vrančić.

Nakon podizanja zastave predstavljene su aktivnosti Eko odbora poput plave, zelene i digitalne čistke, eko recepti za pravilnu prehranu, savjeti za uštedu energije, analiza potrošnje energenata i navike putovanja studenata i djelatnika pri dolasku i odlasku s fakulteta te ciljevi održivog razvoja. Studenti su obilježili Dan bioraznolikosti izradom kućica za ptice te uredili u vrtu prostor zelene učionice te projekt pod nazivom Zeleno studiranje financirali sredstvima Studentskog centra Rijeka.

Stjecanjem certifikata i Zelene zastave ostvaruje se podizanje svijesti studenata, zaposlenika, lokalne i šire zajednice o održivom razvoju te promiču ekološki i društveno odgovorni projekti. Uključivanje studenata u projekte na fakultetu dokaz je da će oni na tržištu rada biti sposobni provoditi slične i još zahtjevnije projekte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari