Na groblju Opatija položeni vijenci i svijeće uoči Dana antifašističke borbe

Uoči Dana antifašističke borbe, 22. lipnja izaslanstvo Grada Opatije predvođeno gradonačelnikom Fernandom Kirginom položilo je vijence i zapalilo svijeće na središnjem križu na Groblju Opatija, spomen obilježju borcima palim u Drugome svjetskom ratu, kao i na spomeniku Jama Ičići.

U izaslanstvu su bili članovi UABA-e Opatija, UDVDR-a Opatija, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe i Policijske postaje Opatija, gradskih komunalnih tvrtki.

– Sjećamo se s ponosom povijesnog datuma 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovici kraj Siska utemeljen Prvi sisački partizanski odred, prvi partizanski odred na našim prostorima, ali i šire. Odajemo počast svima stradalima za slobodu, borcima pravednog Narodnooslobodilačkog rata i rata protiv fašizma i nacizma. Njihove su žrtve temelj na kojem smo ostvarili slobodu, kao i velika žrtva branitelja Domovinskog rata 90-tih godina prošloga stoljeća, kada smo ponovno morali braniti svoj suverenitet i slobodu, naglasio je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Prilikom polaganja vijenaca i svijeća na spomen obilježje Jama Ičići počasni predsjednik UABA-e Opatija Oleg Mandić podsjetio je na tragediju u kojoj je pogubljeno 37 nevinih žrtava, a njihova su tijela bačena u kršku jamu svega nekoliko dana prije oslobođenja Opatije, kao i prije konačnog završetka Drugoga svjetskog rata u Europi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari