NA KAVI NA KORZU: Predsjednica jedno pitanje nije mogla izbjeći: ‘Osjećala sam se dobro i kao čovjek…’

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović službeno nije u kampanji, ali u Rijeci je provela baš jedan takav dan

Među ostalim, posjetila je Riječko sveučilište i dala potporu projektu Rijeka 2020. Nakon službenog dijela, s članovima obitelji i prijateljima popila je kavu na riječkom Korzu.

Prvo predah nakon jutarnjeg protokola pa kava s obitelji i prijateljima, a onda razgovor sa sugrađanima bez vidljive pratnje osiguranja.

Jer, kako kaže, došla je doma. “Prekrasan dan, prekrasan grad, rodni grad”, kazala je predsjednica.

A jedna od tema na Korzu pomilovanje Huanita Luksetića. “Osjećala sam se dobro i kao čovjek da mogu nekome pomoći”, kazala je.

Podržava projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture

Predsjednica je jutro provela na Riječkom sveučilištu, gdje se raspravljalo o Rijeci kao europskoj prijestolnica kulture.

“Doista podržavam sve organizatore i nadam se da će pitanje Galeba i financiranje svega ostaloga biti riješeno na vrijeme, uostalom tu se država uključila, kao što znate Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma. Vjerujem da će ovaj projekt doista dostojno predstaviti ne samo Rijeku nego i Hrvatsku”, rekla je predsjednica u Rijeci.

Riječki gradonačelnik poručuje da neće biti problema oko financija. Za obnovu Titovog Galeba i nove Gradske knjižice, stigle su znatno skuplje ponude od planiranih. Projekcije su, kaže, rađene kada su građevinari nudili bitno niže cijene.

“U međuvremenu se situacija popravila, što je genaralno gledajući dobro, ali projekti i projekcije rađene prije tri ili četiri godine, danas se svi susrećemo s činjenicom da su ponude građevinskog sektora od 20 do 30 postio veće”, rekao je Vojko Obersnel.

Vjeruje da će sve ostati na razini predviđenih 30 milijuna eura, a ako se cifra premaši, tu je novac iz EU fondova, čija je svota viša od očekivane. Predsjednica je napomenula jedinstven slučaj Hrvatske – ista zemlja u istoj godini predsjeda Europskom unijom i ima grad koji je prijestolnica kulture.

A u isti taj, svoj rodni grad, predsjednica se vraća već u subotu. Bit će gošća na karnevalskom balu. Dan kasnije sudjelovat će u Međunarodnoj riječkoj karnevalskoj povorci, a planira se i maskirati.

Možda baš sama u sebe, jer mnogim je karnevalskim skupinama godinama inspiracija.
Ida Balen
Foto: RTL

Više u VIDEOPRILOGU!