U NEDJELJU MIMOHOD

Galerija | Na Korzu izložba fotografija u povodu 28 godina genocida u Srebrenici

U organizaciji Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja grada Rijeke i PGŽ-a na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija posvećena 28. obljetnici genocida u Srebrenici.

Izložba i mimohod, koji će se održati u nedjelju, dio su projekta „Srebrenica svijetom hodi“ i pozivaju prisjećanje su na žrtve genocida počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice 1995. godine. Na izložbi se nalaze dokumentarističke fotografije Ahmeta Bajrića Blicka, istaknutog bosansko-hercegovačkog fotografa.

„Izložbom i mimohodom želimo skrenuti pažnju na najveći genocid u Europi poslije Drugog svjetskog rata, da opominjemo i učimo mlade naraštaje, da se ovo zlo ne zaboravi i nikada, nikome i nigdje ne ponovi“, kazao je Mensur Ferhatović, uz kojeg je na posjet izložbi pozvala Edvina Čehajić, predsjednica Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja grada Rijeke i PGŽ-a.

U genocidu je stradalo preko 8000 tisuća Srebreničana, a svake se godine na obljetnicu pada grada sahranjuju tijela naknadno identificiranih tijela.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović naglasio je kako je vrlo važno podsjetiti genocida u Srebrenici, koji je ostavio iznimno velik broj žrtava za kojima se i danas traga.
„Pozivam sve Riječane i Riječanke da pogledaju izložbu i osvijeste što se dogodilo u Srebrenici prije 28 godina, kako se ovakva strahota nikad više ne bi ponovila. Na svima nama je da živimo kulturu dijaloga i da pokušamo promovirati nenasilje kao stup društvenoga poretka. Mislim da to u Rijeci uspijevamo, da je Rijeka grad koji se može podičiti uvažavanjem različitosti i svih ljudi, bez obzira na to odakle dolaze. U Rijeci nitko nikada ne postavlja pitanje od kuda ste, bitno je da ste dobar čovjek, i to je ono što u Rijeci cijenimo i promoviramo“, kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako će Rijeka nastaviti promovirati kulturu dijaloga i uvažavanja u suradnji s predstavnicima svih nacionalnih manjina koje žive u Rijeci.

Mimohod sjećanja na nevine žrtve genocida održat će se u nedjelju, 9. srpnja u 19,30 sati u središtu Rijeke. Tradicionalni mimohod kreće s Mosta hrvatskih branitelja Domovinskog rata putem Korza do Gata Karoline Riječke. Po završetku mimohoda pročitat će se molitva za Srebrenicu te će se u more položiti 28 bijelih ruža.

Projekt „Srebrenica svijetom hodi“ realizira se uz podršku Savjeta za nacionalne manjine RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari