NA POSTAMENTIMA

Na Korzu otvorena izložba fotografija „Rijeka ispred kamere“

Povodom Dana sv. Vida i Dana grada Rijeke na postamentima na Korzu otvorena je izložbe „Rijeka ispred kamere“.

Izložba „Rijeka ispred kamere“ nastala je u suradnji Grada Rijeke i dvaju riječkih fotoklubova, Fotokluba Rijeka i Fotokluba Color te prikazuje fotografije Rijeke u crno-bijeloj tehnici koje su nastale u periodu od 1953. do 2022. godine. Izložba će biti otvorena do 20. lipnja.

Otvorenju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predsjednik Fotokluba Color Ivica Nikolac te Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka.

Gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo postavljanjem izložbe dva riječka foto kluba, koji na Korzu predstavljaju rad svojih članova.

„U ovoj užurbanoj atmosferi u kojoj svi živimo zaboravimo ponekad pogledati i sagledati sve ono što naša Rijeka nudi. Fotografskim aparatom ovdje su zaustavljeni neki momenti u vremenu koji pričaju priču o našem gradu. Čestitka članovima kluba na entuzijazmu i ozbiljnom načinu kojem pristupaju fotografiji, okupljajući dugi niz godina brojne fotografe. Rekao bih da su postali i brend grada Rijeke, jer praktički svakog mjeseca klubovi organiziraju neku izložbu, a intenzivna je i njihova međunarodna suradnja“, kazao je gradonačelnik Filipović, pozvavši sve Riječanke i Riječane, kao i sve goste našeg grada, da uživaju u ovoj izložbi postavljenoj na Korzu, našoj najfrekventnijoj šetnici.

Predsjednici dvaju riječkih fotoklubova zahvalili su se Gradu Rijeci na podršci u postavljanju ove izložbe, koja će krasiti riječko Korzo baš u vrijeme obilježavanja Dana grada Rijeke. Tom prilikom predsjednik Foto kluba Color Nikolac izrazio je nadu da će ovakva izložba postati tradicija, uvjeren da riječki

Autori fotografija su: Fernando Soprano, Veljko Maričić, Vanda Broz, Vojko Vukmanović, Ervin Debeuc, Karlo Kocijančić, Branimir Jovanović, Viktor Hreljanović, Jadranka Herak, Dejan Miloradov, Zvonimir Tanocki i Goran Grudić iz Fotokluba Rijeka te Bruna Tomić, Mateo Levak, Nives Papandopulo, Željko Jerneić, Aleksandar Tomulić, Dubravka Ovčarić, Edvard Primožić, Fanita Barčot Nikolac, Istog Duško Žorž, Ivan Kosić te Karmen Lazar iz Fotokluba Color.

Foto klub Rijeka: Fotografijama zabilježeno kontinuirano prelijevanje životnoga bila grada u pojedinca i pojedinca u grad

Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka, istaknuo je kako je cijeli program Fotokluba Rijeka u 2022. godini u duhu obilježavanja značajnog jubileja – 125 godina fotoamaterskog pokreta u Rijeci.

„Što je to Moj grad? Je li moj grad ispred mene ili sam ja ispred svog grada. Nisam ili nismo i nikada nećemo biti jedni ispred drugih. Ovdje mislim da grad i njegove građane, u ovom slučaju njegove foto kroničare, članove Foto kluba Rijeka. Mi smo jedni u drugima, mi smo u stalnoj simbiozi. Mi smo u kontinuitetu, u krvotoku, na ulicama vlastitog grada već 125 godina. To kontinuirano prelijevanje životnoga bila grada u pojedinca i pojedinca u grad rezultiralo je stotinama, tisućama fotografija koje svjedoče život ovoga grada“, kazat će o ovoj izložbi Božić, dodajući:

„Od samih svojih početaka Fotoklub Rijeka svake je godine priređivao izložbu o svome gradu i evo nas i ove godine sa serijom crno-bijelih fotografija nastalih u proteklih sedamdesetak godina. U ovo posljednje vrijeme svojim angažmanom, stručnim programom, svježim i originalnim idejama prerasli smo uobičajeni, klasični format fotografske udrugu i postali smo Centar za kulturu fotografske slike u kojem djeluje klub, Galerija Principij, Muzejska zbirka fotografske opreme i pribora, Biblioteka fotografske literature, Sekcija ljubitelja analogne fotografije i starih fotografskih postupaka, Sekcija mladih i e-Muzej riječke fotografije. I sve ovo nabrojano organizirali smo uz pomoć građana našega grada, a i na dobrobit tih istih naših Riječana. Ponosni smo na naše prethodnike koji su nam ostavili sjajno nasljeđe i mi sada s najvišom odgovornošću, ponosom i dostojanstvom fotografiramo ovaj grad i  idemo dalje.“

Foto klub Color: Fotografije kao miks generacija, spoznaja i iskustava

Predsjednik Foto kluba Color istaknuo je kako su konačni odabir koje će se fotografije naći na izložbi napravili sami članovi na zajedničkom selektiranju, a sve kako bi se dobila koherentna kolekcija koja ujedno predstavlja i autorski pristup svakog pojedinog fotografa.

„Što je Rijeka? Je li ona stara dama koja se uljepšava za svaku prigodu. Ona koja stalno oblači neko drugo ruho,  glumi, napadno se šminka da sakrije bore. Šarena poput slika barba Voje Radoičića, ili karnevalske povorke u doba karnevala. Crvena poput zvijezde koja je za vrijeme EPK sjajila na riječkom neboderu, crna kada se tu istu zvijezdu neki drugi željeli skinuti. Je li to grad koji uporno krpa i obnavlja svoje fasade. Jesu li to dvije dizalice-svjetionici-svjedoci, što noću šalju obojane svjetlosne zrake s Molo longa, kako bi svjetlom privučeni brodovi znali gdje treba vezati cimu. Najljepši pogled na grad, onaj odlazeći, brodski  osmijeh s palube dali smo šetačima i turistima. I neka smo.

Valja nam razmaknuti oblake. Okačiti zvijezde povrh drvoreda na Rivi. Polijepiti mjesečinu na prozorska okna, nek’ zrcali se na mokre ulice. Mi ne biramo svoje snove, posuđeni su nam da ih sanjamo i vratimo sjećanju kao rezultat proživljenih iskustava. Mlada je vrela duša bila puna žeđi. Ova stara budi se i sanja o hrabrom putovanju budućim oceanom. Pokušavam napraviti usputni foto album grada. I znam, i ne znam, može li se ta Rijeka, taj grad sv. Vida tek tako fotografirati. Fotografije što ih nudimo oku na ocjenu nemaju težinu istine, one su samo puka refleksija, miks generacija i spoznaja. Niz sekvenci, niz utisaka, niz iskustava. Grad su ljudi,“ kazat će Nikolac.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views