DO 10. LIPNJA

Na Korzu postavljena foto izložba “Čuvari kvarnerskih litica”

FOTO: Tomislav Bandera Anić

Od danas pa do 10. lipnja na Korzu, naši sugrađani i svi putnici namjernici imaju priliku razgledati fotografsku izložbu “Čuvari kvarnerskih litica”. Sam naslov ne otkriva “na prvu” kojom se tematikom ova izložba bavi. Nekoga bi naslov asocirao možda na kvarnerske svjetionike, no ipak motiv izložbe su bjeloglavi supovi, strogo zaštićena vrsta koja sa svjetionicima dijeli otoke i strme litice gdje pronalaze od minulih vremena do danas odgovarajuća mjesta za gniježđenje.

Danas su četiri kvarnerska otoka Cres, Krk, Prvić i Plavnik još jedino preostalo utočište u našoj zemlji za ove ptice iz skupine strvinara. Prije nešto više od dvije godine, upravo na ovom mjestu, upriličena je fotografska izložba o bjeloglavim supovima pod nazivom “Na nebu orli”, gdje se moglo pročitati niz zanimljivosti o ovoj karizmatičnoj vrsti. Ovaj put izložba se postavlja u sklopu realizacije projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za bjeloglave supove u Centru za posjetitelje Beli”, te donosi samo neke od aktivnosti koje se provode dugi niz godina u cilju istraživanja, očuvanja i zaštite bjeloglavih supova. Supovi i ljudi, neraskidiva su spona na Kvarneru, te osim ekološke, predstavljaju i značajnu kulturološku komponentu.

VIDEO DANA:

Projekt provode Javna ustanova “Priroda” i Primorsko-goranska županija, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Kroz navedeni projekt će se omogućiti bolji uvjeti za djelovanje creskog Oporavilišta ili kako ga popularno zovemo „bolnice za supove“. Obnovljen je tako dio infrastrukture za intenzivnu skrb o pticama te je nabavljena potrebna dijagnostička i laboratorijska oprema koja će doprinijeti kvalitetnijoj skrbi za ovu strogo zaštićenu vrstu, a završetak projekta planira se u ljetnim mjesecima.

S daljnjom željom za očuvanjem ove izgledom i ulogom u prirodi iznimne ptičje vrste, ova izložba “priča priču” našim sugrađanima da u neposrednom susjedstvu obitava, i nebo nad Kvarnerom krasi, jedna od najvećih europskih ptica koje danas još uvijek lete. U okolnostima i izazovima modernih vremena kada u svijetu na dnevnoj bazi izumiru pojedine vrste, važno je spoznati, poštivati i očuvati prirodu koja nas okružuje.

Kako bi i u budućnosti kvarnerske litice imale svoje čuvare, u očuvanje ove ptičje vrste ulažu se znatni napori i provode aktivne mjere njihove zaštite! Ova izložba skromni je doprinos u promociji bjeloglavih supova kao jedne od posebitosti iz bogate prirodne riznice kojom se Primorsko-goranka županija može pohvaliti.
Zanimljiva priča o “našim” supovima, prikazana je kroz niz atraktivnih fotografija popraćenih kratkim tekstovima, a Javna ustanova Priroda ovim putem zahvaljuje svim autorima i kolegama na ustupljenim fotografijama te svima koji su doprinijeli u realizaciji ove izložbe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari