DANI DOBRE ZABAVE

Povodom Fiumanke nas čeka nekoliko dana odlične zabave; Donosimo program

Polovicom lipnja u Rijeci se već više od dva desetljeća održava „Fiumanka“, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije. Rijeka i njezina luka postaju mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara.

Pored zanimljivog programa na moru, u danima Fiumanke neće nedostajati ni programa na kopnu. Nakon dvije godine u kojima su veća okupljanja uglavnom bila odgađana za neka bolja vremena, zabava se u naš grad, pa tako i na Fiumanku, vratila na velika vrata! Njome će osobito biti bogat lipanj u koji su se natisnula brojna događanja, ona kojima je to redovan termin, kao i ona koja su morala biti odgođena zbog epidemiološke situacije. Rijeka će tako u dane svojeg zaštitnika – sv. Vida zaploviti punim jedrima!

Tjedan Fiumanke počet će prvom Studentskom regatom koju će od 7. do 9. lipnja zasigurno pratiti dobro raspoloženje i dobra zabava na moru i kopnu za koju će se pobrinuti studenti. Zabave neće nedostajati ni na humanitarnom događanju 9. lipnja na Botelu Marina pod nazivom Rock pod šeširima. Ako ste se pitali koja je veza između jedrenja, šešira i rocka – odgovor je Fiumanka i već uhodan tim za dobra djela, sačinjen od isksunih ljudi mladog srca, članica i članova udruga Projekt +/-60 i LP rock. Na Botelu Marina organizirat će humanitarnu večer za Sigurnu kuću Udruge U.Z.O.R. iz Rijeke. Uz red glazbe i plesa, obrt za dizajn Libellula dizajnerice Nataše Reš predstavit će svoje unikatne šešire i ponuditi ih na aukciji, a sav prihod bit će namijenjen korisnicama Sigurne kuće.

Treću godinu zaredom u vikendu Fiumanke od 10. do 12. lipnja, galerija Poneštrica i Turistička zajednica grada Rijeke na Trgu 128. brigade HV zajednički organiziraju Placu pod zvjezdanim riječkim nebom na kojoj će se predstaviti lokalni umjetnici i mali proizvođači rukotvorina, suvenira, prirodne kozmetike i prehrambenih proizvoda čiju će prezentaciju pratiti gastronomska ponuda i zabavni program uz neizostavnu nagradnu igru za kupce. Placi će u petak ujutro 10. lipnja prethoditi Fešta od malog broda na kojoj će zaploviti stotine jedrilica od papira izrađenih ručicama učenika osnovnih škola s područja Rijeke i riječkog prstena.

Dva dana fešte sprema se i na trgu ispred zgrade putničkog Terminala na lukobranu, u čijem je potpisu caffe bar Corto Maltese. Na istom se prostoru  nalazit će se i regatni ured Fiumanke.

Novi stanovnik Rijeke i Terminala tvrtka Lurssen, s partnerima ACI i ACI Gitone, aktivno se uključila u riječku regatu tako će petak 10. lipnja započeti poslovnim događanjem o nautičkom turizmu i zelenoj brodogradnji na koje će se nastaviti business regata Lurssen Kvarner Race, a dan će zaključiti druženje sudionika na zajedničkom partyu.   

Subota 11. lipnja dan je velike Fiumanke i osobitog šušura u riječkoj luci dok se brojne posade i prateći brodovi pripremaju za isplovljavanje.  U 12 sati ispred Rijeke startat će 23. izdanje riječke Fiumanke na kojoj se očekuje više od stotine jedrilica, među kojima i posade dvaju najvećih sponzora  regate – tvrtke INA koja je već gotovo dva desetljeća uz riječku regatu i Erste banke. Dio Fiumanke je i njezina jedinstvena medijska regata na kojoj sudjeluju lokalne, nacionalne i europske medijske kuće.

Nakon što se barke privežu u luci, dobro raspoloženje širi se riječkim ulicama i ugostiteljskim objektima u kojima posade pronalaze svoja posebna mjesta za druženje i sabiranje utisaka uz hranu i piće dok čekaju proglašenje pobjednika i rezultate. Nakon što budu poznati svi rezultati i podijeljeni pehari, majstori za fešte “Koktelsi“, rasplesat će Gat Karoline Riječke, a zabava u režiji tvrtke Promocija potrajat će do kasno u noć.

Uz ona velika jedra, dio sportskog programa Fiumanke je i atraktivno dvodnevno windsurf natjecanje koje će se u ranim jutarnjim satima 11. i 12. lipnja održati u Preluci, a sportski program Fiumanke u nedjelju 12. lipnja zaključit će zanimljive SUP regate u luci.

Fiumanka se tradicionalno održava u drugom vikendu lipnja, kao uvod u Dane sv. Vida, a ove godine i u ljetno izdanje Riječkog karnevala. Svojim jedrima zaogrnula je različita događanja na moru i kopnu zbog čega se za nju s pravom može reći da je više od regate, a možemo nadodati – i za sve generacije!

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari