IZLOŽBA NA POSTAMENTIMA

Na Korzu postavljena izložba „Dvostruka dram(m)a“

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Dvostruka dram(m)a“, kojom se predstavlja dvadeset predstava Hrvatske i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca produciranih u posljednjih deset godina.

Izložba predstavlja odabir dramskih i dramatičnih trenutaka iz nekih od značajnih predstava u posljednjem desetljeću i u prvi plan ističe glumačka ostvarenja. Upravo zato izložba je otvorena uz prisustvo glumica i glumaca Hrvatske i Talijanske drame.

Ravnateljica Hrvatske drame Ana Vilenica je izrazila zadovoljstvo što su važni dramski prizori postali izložba koju sada svi prolaznici kroz središte Rijeke mogu razgledati i pozvala je publiku na nove dramske produkcije u HNK-u “Zajc”, Shakespeareova “Macbetha”, “Slučaj vlastite pogibelji” Kristiana Novaka i “Gloriju” Ranka Marinkovića.

Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo je istaknuo odličnu suradnju dvaju ansambala u produkciji predstava koje su često dvojezične, ili čak višejezične, što će biti slučaj i s novom dramskom predstavom “Kamikaze” čija je premijera predviđena za nedjelju 17. ožujka. On je također pozvao publiku na sljedeći susret s glumicama i glumcima, pod nazivom “Speed dating s dramom”. Prilika će to biti za opušteno druženje i osobno dublje upoznavanje u Gradskoj knjižnici Rijeka 6. ožujka.

Izložba je realizirana u suradnji s Gradom Rijekom, a otvorila ju je voditeljica Odsjeka za kulturu unutar Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Plamena Šarlija.
„Čestitam ansamblima Hrvatske i Talijanske drame na vrhunskim ostvarenjima u posljednjih deset godina te autorima fotografija što su zabilježili dio tih dramatskih ostvarenja. Nadam se da će ova izložba inspirirati građane da dođu u HNK Ivana pl. Zajca i pogledaju neku novu predstavu“, kazala je Šarlija.

Podsjetimo, Narodno kazalište osnovano je 4. siječnja 1946. sa sjedištem u Rijeci i to s Hrvatskom i Talijanskom dramom, te ansamblom Opere i baleta. Prva predstava Hrvatske drame, „Dubravka“ Ivana Gundulića i prva predstava Talijanske drame, „Il burbero benefico“ Carla Goldonija, izvedene su te iste, 1946. godine.

Od te se godine sve do danas bez prestanka izvode dramske predstave na hrvatskome i na talijanskom jeziku.

Nerijetko se u dramskim predstavama govore oba jezika, a bio je i slučaj čak pet jezika u jednoj predstavi. Iako i Hrvatska drama i Talijanska drama autonomno pripremaju svoj sezonski repertoar, često su predstave rezultat suradnje obaju ansambala.

Hrvatska i Talijanska drama HNK Zajc danas broje ukupno 30 glumica i glumaca, a HNK Ivana pl. Zajca među rijetkim je nacionalnim kazalištima u svijetu s dva dramska ansambla.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari