TJEDAN UPOZNAVANJA GROBLJA EUROPE

Na Korzu postavljena izložba posljednjih počivališta poznatih umjetnika

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija grobnih mjesta poznatih umjetnika raznih profila pokopanih na riječkim grobljima Kozala i Trsat. Izložba je postavljena u sklopu Tjedna obilježavanja groblja Europe koji traje od 23. do 31. svibnja.

U sklopu programa ovog Tjedna bit će organizirane i dvije edukativne šetnje grobljima Kozala i Trsat, i ove godine pod vodstvom povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić. Svake godine odabire se jedna tema, a ove godine su to umjetnici. Prva šetnja održat će se danas s početkom u 18 sati na groblju Kozala, a druga u srijedu, također u 18 sati na groblju Trsat.

VIDEO DANA:

„Brojni su umjetnici koji su doprinijeli svojim radom, svojim djelima koja su nam ostavili u nasljedstvo i važno je da čuvamo uspomenu na njih. Ove godine posjetit ćemo posljednja počivališta slikara, kipara, pjesnika, muzičara, kompozitora. Za ovu su prigodu odabrani samo neki, ali priča će na licu mjesta biti i proširena, spomenuti ćemo i neke druge značajne umjetnike budemo li prošli pored njihovog grobnog mjesta“, kazala je Glavočić rekavši kako ove šetnje svake godine izazovu veliki interes građana.

Fotografije grobnih mjesta Giovannija Koblera, Ive Marendića, Milana Pichlera i ostalih čija će grobna mjesta biti posjećena, postavljene su na izložbi na Korzu.

„Vidljivo je na fotografijama kako su grobna mjesta umjetnika koja ćemo obići ove godine zapravo prilično skromna, u velikoj većini radi se o nišama, samo s navedenim imenom i prezimenom. Ipak, njihova djela koja su ostavili iza sebe najviše govore o njihovim životima“, rekla je Nives Torbarina, direktorica KD Kozala, organizatora cijele manifestacije Tjedna upoznavanja groblja Europe.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar koji je istaknuo kako u suradnji s KD Kozala Grad Rijeka već dugi niz godina investira i suinvestira sredstva potrebna za održavanje najvećih i najatraktivnijih mauzoleja ova dva gradska groblja, a unatrag nekoliko godina sufinancira se i obnova svih grobnih mjesta na grobljima Trsat i Kozala budući da se radi o dva zaštićena riječka groblja. „Pozivam sve zainteresirane da dođu na ove dvije šetnje, da posjete ovu izložbu na Korzu i da se upoznaju s velikim imenima koja su djelovali u našem gradu gdje su pronašli i svoje posljednje počivalište“, zaključio je Šarar.

Tjedan upoznavanja groblja Europe u Rijeci obilježava se u sklopu manifestacije „Week of Discovering European Cemeteries“ s ciljem promocije groblja kao djela baštine humanosti čovječanstva, podizanju svijesti o važnosti monumentalnih groblja, njihovih urbanističkih rješenja, arhitektonskih i umjetničkih spomenika, socioloških i povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari