NA KORZU PROSVJED LIJEČNIKA 30. LIPNJA! Obiteljski liječnici upozoravaju na krah primarne zdravstvene zaštite

Foto: ilustracija

Obiteljski liječnici cijeli će sljedeći tjedan protestirati protiv novog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Počet će prosvjedom u Zagrebu, nastaviti jednosatnim obustavama rada a završiti prosvjednim defileom liječnika iz Primorsko-goranske županije Korzom u subotu 30. lipnja

Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti pred Vladu RH izazi 27. lipnja i za taj dan je predviđen početak prosvjeda, najavljuju iz Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Ministar je naime proteklih mjeseci s radnim skupinama odnosno predstavnicima struke dogovorio jedan zakon koji je u tom obliku prošao i javnu raspravu. Međutim, nakon pritiska župana i ravnatelja domova zdravlja zakon je potpuno izmijenjen, a prijedlog koji ide pred Vladu „diskriminira liječnike domova zdravlja i u konačnici će dovesti do sloma sustava“, ističu iz KoHOM-a.

Podsjetimo, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu koji se tiče buduće organizacije primarne zdravstvene zaštite (PZZ), jer on, prema onome što je ministar zdravstva Milan Kujundžić iznio, odstupa od osnovnog teksta zakona o kojem je završila javna rasprava.

“Potpuno se odstupilo od osnovnog teksta i ideje zakona te je primarna zdravstvena zaštita prevarena i vuče se u propast, a obećanja ministra i premijera da će ukloniti diskriminacijske elemente su odbačena”, ističe se u priopćenju KoHOM-a.

Jedna od razlika je prijedlog da jedan dio liječnika PZZ kao i dosad ostane pri domovima zdravlja a ističe se kako se KoHOM zalaže za slobodu izbora, odnosno da svaki obiteljski liječnik može samostalno odlučiti hoće li ostati zaposlenik doma zdravlja ili će voditi ordinaciju u ugovornom odnosu s HZZO-om.

Na Korzu će prosvjednici nositi majice s prigodnim porukama

Protive se i prijedlogu po kojem će o tome tko će naslijediti liječnika u ordinaciji odlučuju predstavnici lokalnih vlasti, odnosno političari.

“Smatramo da to otvara vrata nepotizmu i korupciji, te da je veliki korak unatrag. Na žalost, domovi zdravlja su i do sada funkcionirali kao visoko profitne tvrtke, koje su profit od rada liječnika i sestara trošile van zdravstva, a sve pod upravom lokalnih političara i županija. Novim prijedlozima stanje će se još više pogoršati”.

KoHOM ističe da se liječnici obiteljske medicine ne zalažu za “nasljeđivanje ordinacija”, kako im se nekorektno imputira već za najbolji model za pacijente po kojem se dobro uhodanu skrb za bolesnika mentoriranjem, pomažući mu da postane profesionalac, prenosi na drugog liječnika.

“Dosadašnji model, u kojem se doktori silom zadržavaju u domovima zdravlja, u kojem ravnatelji domova zdravlja opravdavaju postojanje domova zdravlja organizacijom zdravstvene zaštite tamo gdje nitko neće raditi, a te ambulante sve više zjape prazne i domovi zdravlja ne uspijevaju organizirati zdravstvenu zaštitu, u kojem lokalni političari kroje zdravstvenu politiku, očito nije dobar jer je stanje na terenu sve lošije i lošije, a zdravstvena skrb pacijentima sve nedostupnija”.

Pitaju stoga ministra i tvorce zakona očekuju li da će liječnici obiteljske medicine zapošljavati mlade kolege, financirati im specijalizaciju, a onda će neki lokalni političar takvog čovjeka odbiti i zaposliti nekog po svom nahođenju?! “Javno pitamo ministra zašto podilazi lokalnim političarima i ravnateljima domova zdravlja kad su svojim dosadašnjim radom pokazali da ne uspijevaju niti zadržati prijašnju razinu zdravstvene zaštite stanovništva, a kamoli je unaprijediti”.

Navode i liječnici primarne zaštite u svojim ordinacijama obrade preko sto pacijenata dnevno iako, po smjernicama, taj broj ne bi smio prelaziti četrdeset pacijenata zajedno s hitnim akutnim slučajevima, a sve je više ambulanti bez liječnika. Situacija će biti još gora jer liječnici masovno napuštaju Hrvatsku i odlaze na rad u druge zemlje gdje imaju daleko bolje uvjete.

Apeliraju na ministra da prijedlogom zakona ne otežavaju situaciju jer će u protivnom obiteljski liječnici, u zaštiti pacijenata od liječničke greške, ali i cijele medicinske struke biti prisiljeni držati se preporučenih smjernica i izdvojiti dvadeset minuta po pacijentu što će značiti da dnevno neće moći obraditi više od četrdeset pacijenata.

“Ne ponudite li kvalitetnije uvjete rada liječnicima obiteljske medicine kojima je novi zakon kojeg čekamo godinama, davao nadu da će se konačno nešto promijeniti na bolje, bit ćete odgovorni za krah primarne zdravstvene zaštite, nositelja svakog kvalitetnog i civiliziranog zdravstvenog sustava”, poručili su iz KoHOM-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views