ŠTETA SANIRANA, TUNEL U FUNKCIJI: Grad Rijeka primoran postaviti videonadzor i u Riječkom tunelu!

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Riječki tunel nakon više od mjesec dana ponovo otvara svoja vrata u četvrtak 21. lipnja u 10 sati. Atraktivna turistička lokacija u srcu Rijeke spremna je za nove posjetitelje

Tunel je prethodno zatvoren početkom svibnja zbog štete uzrokovane vandalizmom. Štetu na samom tunelu sanirao je Odjel za komunalni sustav Grada Rijeke i Turistička zajednica grada Rijeke.

Trošak sanacije elektroinstalacija iznosio je oko 25.000,00 kuna plus 5.000,00 kn za čišćenje i zamjenu uništenih elemenata u Riječkom tunelu.

Radi dodatnih sigurnosnih uvjeta uskoro će biti postavljen i video nadzor u cijelom Riječkom tunelu. Ovim dodatnim sigurnosnim aktivnostima i dodatnim kontrolama nastoji se spriječiti bilo kakav oblik vandalizma i eventualni troškovi koji nastaju kao rezultat toga.

Tunel je otvoren za posjete svaki dan od 10 do 20 sati. Ulaz tunela nalazi se pored katedrale sv. Vida i proteže se ispod riječkoga Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje se nalazi drugi ulaz.

U izgradnju tunela krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti. Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.

Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih zrakoplova. Svrsi je poslužio i tijekom Domovinskog rata, kada je dio stanovništva u njemu u dva navrata potražio zaštitu.

Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom, a unutarnja temperatura je 15 stupnjeva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views