Na Korzu uskoro avio jedrilica Krila Kvarnera i prezentacija dronova!

Dan tehnicke kulture na Korzu 2013. (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Na Korzu će Zajednica tehničke kulture Rijeka (ZTK) promovirati stvaralaštvo 20 svojih članica te modelarsku radionicu Tehnički centar mladih

U srijedu, 12. rujna od 10 do 16 sati na Korzu će održati Dan tehničke kulture – Festival tehničke kulture, koji uz sudjelovanje udruga članica, riječkih osnovnih i srednjih škola, šestu godinu zaredom organizira Zajednica tehničke kulture Rijeka.

Ovom prilikom na Korzu će Zajednica tehničke kulture Rijeka (ZTK) promovirati stvaralaštvo 20 svojih članica te modelarsku radionicu Tehnički centar mladih, koja djeluje pri ZTK.

Dan tehničke kulture obično se održava na proljeće, no u najavljenim terminima u svibnju nije mogao biti održan zbog loših vremenskih prilika. Naime, upravo kako bi se približili građanima, Zajednica tehničke kulture predstavljanje tehničke kulture u Rijeci prebacila je iz zatvorenih prostora na Korzo, što se pokazalo kao pun pogodak.

Cilj ove manifestacije je predstavljanje udruga tehničke kulture dinamičkim prikazom aktivnosti, kako bi se mladi ali i ostali građani upoznali s njihovim radom i uključili u jednu od čitavog niza tehničkih aktivnosti koje nude te tako kreativno osmislili slobodno vrijeme i dodatno se obrazovali.

„Na ovaj način nastojimo istaći važnost tehničke kulture u društvu, i to ne samo radi potencijalnog uključivanja mladih u rad različitih udruga, već i s ciljem isticanja važnosti cjeloživotnog učenja i pripreme za izazove koji nas čekaju u budućnosti,“ kazao je predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka Đordano Bucci.

Festival se organizira uz potporu Grada Rijeke, a važnost održavanja manifestacije za Rijeku istaknula je Eugenija Perić iz Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

Kako je kazao Silvano Skočaj, stručni suradnik Zajednice tehničke kulture Rijeka i koordinator programa, od 62 članice ZTK, u programu na Korzu aktivno će sudjelovati njih 20.

„Zahvaljujući članicama koje su udružene u gradsku Zajednicu tehničke kulture gotovo da nema tehničke aktivnosti koja se ne njeguje u našim udrugama, od modelarskih i maketarskih aktivnosti do djelatnosti povezanih sa zrakoplovstvom, elektronikom, astronomijom, mikroelektronikom, robotikom, informatikom, foto-kino-video tehnikom, radio tehnikom, prometnom kulturom, inventivnom djelatnošću, jedriličarstvom, ekologijom i tehničko-sportskim aktivnostima na moru i vodi“, kazao je Skočaj.

Posebne atrakcije Dana tehničke kulture na Korzu bit će avio jedrilica Jedriličarskog kluba Krila Kvarnera, Poduzetnički dan tehničke kulture u suradnji s In klubom inovatora te prezentacija dronova i 3D printera.

Posjetitelji Festivala tehničke kulture neće moći samo od članova udruga saznati više o aktivnosti kojom se bave, već će na nizu radionica u velikom šatoru imati priliku iz prve ruke doživjeti što znači baviti se tehničkom kulturom.

Očekuje se organizirani dolazak učenika 10 osnovnih i 4 srednje škole, s time da je pojedine škole i aktivno sudjeluju na pokaznim radnicama. Učenici osnovnih škola ovom prilikom će se imati priliku upoznati s radom srednjih tehničkih škola, koje bi možda mogle postati mjestom njihova daljnja školovanja.

Festival tehničke kulture svojevrsni je uvod u mjesec koji obiluje programima u sklopu kojih se predstavlja i tehnička kultura, kao što su programi „Udruge zajedno“, „Inovacije i mladi“, „Rijeka tehnologije“, „Rijeka Nautic Show“ te obilježavanje deset godina djelovanja Tehničkog centra mladih pri ZTK.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari