'OD PRETVORBE DO RUINE'

Na križanju kod bivšeg Motela Panorama bit će izgrađen rotor

Foto: dastimasvima.hr

Devastirano vrhunsko ostvarenje turističke arhitekture šezdesetih i dalje stoji kao jedan od hrvatskih “betonskih spavača”

Nekadašnji motel Panorama na Preluku već je godinama ruglo na granici Rijeke prema Opatiji. Kulturno dobro Republike Hrvatske, Motel Panorama, danas je u vlasništvu tvrtke „Mediteransko edukacijski komorski centar inovacija d.o.o.“, tzv. MEKCI (Hrvatska gospodarska komora), piše dastimasvima.hr.

Objekt se smatra vrhunskim ostvarenjima modernističke arhitekture šezdesetih godina prošlog stoljeća, a projektirao ga je znameniti arhitekt Ivan Vitić.

Bivši motel s koga puca pogled na cijelu Liburniju nije u funkciji još od devedesetih. U izvrsnom HRT – ovom serijalu „Betonski spavači“ pojavljuje se kao još jedan u nizu devastiranih turističkih objekata. Ovaj pretužni serijal redatelja Saše Bana, nastao je 2016. godine u produkciji tvrtke Hulahop. Govori o brojnim devastiranim objektima iznimne vrijednosti turističke arhitekture 20. stoljeća.

Mediteranski komorski edukacijski centar inovacija

Nakon dugih godina propadanja te višegodišnjih inicijativa i pregovora Županijske gospodarske komore u Rijeci s nadležnim Ministarstvom gospodarstva, u nekim se medijima bila pojavila vijest da kreće obnova motela te da će Rijeka dobiti moderni edukacijski centar.

Gradski vijećnik Davor Štimac pokušao je nešto više o tome doznati od riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića.

„Grad nije ni vlasnik nekretnine niti nositelj ovoga projekta, pa stoga i ne može utjecati na model i rokove njegove realizacije“, stoji u prvoj rečenici gradonačelnikova odgovora.

Nesumnjivo je da će se, kad i ako realizacija krene, u toj priči gradonačelnik ipak pojaviti, kao što je bilo i kod izgradnje drugih objekata gdje Grad također nije ni nositelj projekta niti vlasnik, piše dastimasvima.hr.

„Ex kompleks ‘Panorama’ u vlasništvu je tvrtke Mediteransko edukacijski komorski centar inovacija, d. o. o. (MEKCI), trgovačkoga društva u stopostotnom vlasništvu Hrvatske gospodarske komore (HGK), a ujedno pravnoga sljednika tvrtke Meranija, d.o.o., kao prvotnoga vlasnika“, navodi dalje riječki gradonačelnik skidajući sa sebe svaku odgovornost.

Motel Panorama svrstan u gradski projekt

U postupku pretvorbe društvene imovine, Vlada RH je odlukom iz siječnja 1997. godine uvjetovala Hrvatskoj gospodarskoj komori da po stjecanju vlasništva nad imovinom Meranije d.o.o. Opatija, u građevini ex motela treba ustrojiti poslovno-edukacijski centar kao jedinu i isključivu namjenu objekta.

„U Generalnomu urbanističkomu planu grada Rijeke, donesenom 2007. godine, područja ex Panorame i Preluka svrstano je u kategoriju gradskog projekta, jer je već tada bilo ocijenjeno kako svojim prostornim, sadržajnim i lokacijskim potencijalom ovaj prostorni kompleks treba postati prepoznatljiv gradski ‘landmark’ i generirati urbanu preobrazbu grada na njegovom kontaktnom području prema urbanom prostoru susjednih gradova i općina“, kazao je Marko Filipović dodavši da je Grad Rijeka aktivno podržavao i sudjelovao u aktivnostima koje je poduzimala HGK.

Činio je to u cilju programskoga i urbanističkoga planiranja i osmišljavanja kompleksa, kao i u aktivnoj promociji lokacije i koncepcije njezinoga aktiviranja, u različitim prigodama. Kako je javnosti poznato, recentni projekt obnove kompleksa HGK oblikovala je kroz realizaciju projekta Centar kompetencija u proizvodima i uslugama zdravstvenog turizma.

“Taj je projekt krajem lipnja 2017. godine, u partnerstvu s poduzetnicima i organizacijama za istraživanje i širenje znanja, MEKCI prijavio na Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za Podršku razvoju Centara kompetencija u okviru provedbe OP Konkurentnost i kohezija, 2014.-20. Do realizacije, na žalost nije došlo, ali se nova prilika pruža u financijskom razdoblju 2021.-2027. godine“, kaže Filipović.

Gradonačelnik na to nema i ne treba imati utjecaj, smatra Marko Filipović te dodaje:

Rotor – bez obzira na tijek projekta

„Neovisno o realizaciji opisanoga projekta, Grad Rijeka pokrenuo je s Hrvatskim cestama izradu projekta rekonstrukcije postojećega raskrižja Ljubljanska cesta – Pavlovac. Bit će uređeno kružno raskrižje (rotor) koje će zasigurno pomoći sigurnijem odvijanju prometa, ali i omogućiti bolji prometni priključak samoga kompleksa ex Panorama po njegovoj obnovi“, odgovara Filipović, piše dastimasvima.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari