DOK SU ONI TU, NEMA BRIGE

Video |Na kvarnerskim plažama o sigurnosti kupača brine 38 spasioca: Treba ih biti i više, u čemu je problem?

Idi na originalni članak

Ove sezone nedostaje spasioca na plažama. Pogledajte više u video prilogu!

Oglas

Josip Štefanić radni dan provodi na plaži Svežanj i to već treću godinu za redom.

Evo kako je postao spasilac:

”Vidio sam oglas za spasioce. Prije sam trenirao plivanje, tako da mi nije bilo to strano, plivanje i sport. I eto od tuda želja da postanem spasioc”, rekao je Josip za Kanal Ri.

A postati spasilac nije ni malo lako – prvi uvjet je uspješno završiti tečaj.

”Tečaj je vrlo naporan, intezivan, 7 dana traje. Ali prije samog pristupa na tečaj kandidati moraju zadovoljiti nekakvo predtestiranje. To je 400 metara plivanja unutar 8 minuta, 25 metara ronjenja u daljinu i pokazati znanje tehnike plivanja prsno”, pojasnio je Ivan Uravić iz Crvenog križa PGŽ.

Ove sezone pojavio se veliki problem nedostatka spasioca.

”Traži se dosta spasioca. Uglavnom varira ista brojka svake godine. Ove godine je u PGŽ 38 zaposlenih spasioca. Naravno, mi bi svi voljeli da ih bude i puno puno više zaposlenih, ali to sve ovisi o koncesionarima određenih dijelova kupališta koji žele ili ne žele zaposliti spasioca”, ističe Uravić.

Radi se o nimalo lakom i odgovornom poslu koji zahtjeva snagu i koncentraciju – od spašavanja u moru do spriječavanja narušavanja javnog reda i mira.

“Kad dođem na plažu, provjerim, prošetam plažom, upoznam se sa kupačima. Sjednem na toranj, slijedi nadziranje, eventualno neka prevencija. U biti najviše prevencija, što se tiče nekakvih skokova u vodu nepoznate dubine, remećenje javnog reda ili tako sličnih”, prepričao je Josip svoj radni dan.

Kako bi privukao što više mladih ovom poslu, Crveni križ konstantno radi na novim programima uz pomoć kojih bi lakše našli kandidate za spasioce za plažama, donosi Kanal Ri.

Pogledajte više u video prilogu!

Exit mobile version