CRNO NAM SE PIŠE

Video | Na Kvarneru vratili liječnike iz penzije: ‘Crno nam se piše. Još 47 kolega ide u mirovinu’

Dr. Bressan kaže da za sad sve još funkcionira zahvaljujući ‘mazohizmu i odgovornosti prema pacijentima, ali da ne vidi odakle bi se trebale popuniti ordinacije kolega koje idu u mirovinu. Više u video prilogu!

Tisuće Hrvata ovih se dana pita tko im je obiteljski liječnik. Nakon novog vala otkaza brojne ordinacije u domovima zdravlja zjape prazne, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Ipak, Primorsko-goranska županija nema takve probleme niti prazne ordinacije. Tamo su liječnike koji su napunili 65 godina života i ispunili uvjete za mirovinu, vratili na posao nakon što im je dozvoljeno produljenje da mogu na još pet godina raditi.

RTL-ova reporterka Maja Brkljača uživo je razgovarala s dr. Leonardo Bressanom, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine koji nedvosmisleno poručuje: “Crno nas čeka, trenutno je 29 kolegica starijih od 65 godina, imaju uvjete za mirovinu. Za sad sve još nekako funkcionira zahvaljujući našoj mazohističkoj crti ličnosti i odgovornosti prema našim pacijentima da ih ne prepustimo stihiji.”

Nastavio je da sljedećih pet godina dodatnih 47 kolegica i kolega stječe uvjete za mirovinu.

Ipak, misli da ima rješenja. “Županija se fokusira uvijek samo na zdravstvene ustanove kojima su osnivači. No 60 posto našeg stanovništva županije liječi se kod privatnih ugovornih liječnika. Prijedlozi su pristup sredstvima za oporavak i otpornost paralelno s domom zdravlja, neka županijski dom zdravlja bude jamac da se i nama dopusti traženje novih mladih liječnika koje bi uputili na specijalizaciju na teret tih sredstava i pokušali osigurati kontinuitet u našim ordinacijama u trenutku našeg umirovljenja”, kaže dr. Bressan.

Za Gorski kotar i otoke kaže da su posebno bolna točka jer su tamo uvjeti života za liječnike i sestre lošiji nego u samom centru grada gdje je sve pri ruci. Zato treba dodatno stimulirati takve timove i opstanak, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari