Na Lokvarskom jezeru stara stražarnica se preuređuje u kulturni centar Općine Lokve

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Do kraja ove godine Lokve će imati novi kulturni centar. Riječ je o staroj tehničkoj kući na brani na Omladinskom jezeru.

Jedan od najvažnijih objekata industrijske baštine na tom području, biti će uređen u okviru EU projekta REFREsh. Hrvatski partneri u ovom projektu su Primorsko-goranska županija i Općina Lokve, dok je preostalih osam partnera iz Italije, Slovenije, Njemačke i Mađarske.

Do 1996. godine kuća je služila kao stražarnica za sigurnosnu i tehničku kontrolu brane Lokvarskog jezera, a od tada je objekt izvan upotrebe i izložen propadanju. U tijeku je obnova objekta, stavljen je novi krov, sljedećeg tjedna započet će radovi na uvođenju sustava centralnog grijanja i solarne pripreme tople vode, a onda preostaje nabava opreme i namještaja za provedbu edukacija i radionica, uređenje vanjskog prostora u krugu objekta te izrada dviju drvenih nadstrešnica.

U uređenje objekta bit će uloženo oko 500 tisuća kuna bespovratnih sredstava EU, a od tog iznosa Općina Lokve će sufinancirati 15%.  Zahvaljujući projektu REFREsh, ovaj će objekt nakon obnove preuzeti funkciju istraživačkog i obrazovnog centra, središta muzejsko-galerijske i umjetničke djelatnosti, obrade i pohranjivanja prikupljenih materijala, a dio centra činit će radni i smještajni prostor za terenske timove i polaznike seminara kao i organizaciju škola u prirodi i drugih aktivnosti.

Cilj projekta REFREsh je revitalizacija neiskorištene industrijske baštine u ruralnim područjima i iznalaženje novih oblika korištenja takvih prostora kroz razvoj kreativnih industrija. Shodno tome, Primorsko-goranska županija izvršila je mapiranje industrijske baštine na području cijele županije, što će poslužiti kao temelj za kvalitetno određivanje daljnjih smjernica, analizu postojećega stanja i dostupnih informacija za buduće aktivnosti te zadovoljavanje potreba kreativne i kulturne scene prilikom prenamjene prostora industrijske baštine.

Osim toga, izrađene su i dvije studije izvodljivosti, jedna za objekt stare škole u Studeni, a druga za tehničku kuću na brani Lokvarskog jezera u Lokvama. U nastavku provedbe projekta održat će se niz sastanaka i radionica s ciljanim dionicima kako bi se analizirale potrebe i tražila najbolja rješenja s krajnjim ciljem prenamjene industrijske baštine za potrebe kreativnih i kulturnih industrija na području Primorsko-goranske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari