NA OKUPU STOTINJAK INOVATORA: Ovo su najuspješniji izumitelji u Primorsko-goranskoj županiji!

U Pomorskom i Povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održano je svečano obilježavanje 20 godina inovatorstva u Primorsko-goranskoj županiji.

Svečanost je okupila više od 100 izumitelja kojima su uručene zahvalnice za doprinos u razvoju inovatorstva.

Kazimir Mihić iz Saveza inovatora PGŽ predočio je izvrsnu uspješnost naših inovatora rekavši da na području Primorsko-goranske županije djeluje između 700 i 800 inovatora, s isto toliko je predmeta u postupku zaštite. Iako put do tržišta na svjetskoj razini nađe tek 3% izuma, u Hrvatskoj taj je postotak znatno veći jer su podnositelji prijava poduzetnici pa svoje inovacije realiziraju svojim snagama.

U svom obraćanju inovatorima i ostalim uzvanicima, župan Zlatko Komadina istaknuo je da je tradicija inovatorstva u Primorsko-goranskoj županiji stara nekoliko stoljeća.

“Primorsko-goranska županija je prva županija nakon Zagreba po inovatorstvu. Današnje svečano obilježavanje 20. obljetnice inovatorstva u županiji prilika je da se zahvalimo svim inovatorima i onima koji su to poticali. U ovih 20 godina uložili smo 3 milijuna kuna u tristotinjak inovacija. Pola od toga ih je došlo do prototipa, a od prototipa četvrtina je našla svoje mjesto na tržištu”, rekao je župan.

Izumitelj Zlatko Grenko se u ime svih inovatora zahvalio Primorsko-goranskoj županiji i županu Komadini na podršci i bespovratnim sredstvima.

“Brojni su problemi s kojima se inovatori susreću u radu, od nerazumijevanja okoline do prikupljanja potrebnih sredstava za rad. Ipak, najveći problem je plasman inovacija na tržište jer je beskorisna svaka inovacija koja ne nađe svoje mjesto na tržištu”, rekao je Grenko poručivši mladim inovatorima da budu uporni u radu i nikad ne odustaju od sebe.

Primorsko-goranska županija još od 1995. godine putem javnog natječaja odabire najbolje inovacije sa svojega područja, te dodjeljuje inovatorima bespovratna poticajna sredstva za razvoj inovacija.

Kako bi istaknula uspješne inovatore, Županija je izdala brošuru pod nazivom “Ovo su naši inovatori!” u kojoj su predstavljeni inovatori i njihovi izumi.

Dobitnici nagrade za 2015. godinu su:

Martina Cvetković – sustav za obradu balastnih voda na principu vrtloženja, hidrodinamičke kavitacije i vakuum efekta,
Darko Crnić – bljeskalica za montažu u prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom,
Bela Nemet – montažno-demontažna stolarska stega,
Beatta Ugrin – fontana – guc,
Sven Maričić – 3D printana maska,
Dalibor Jovanović – maska,
Vladimir Markov – industrijski dizajn – torbice Morčić,
Slavko Vuruna – motovisum,
Ivica Milković – modularni sistem vatrogasnih uređaja za gašenje požara.

(pgž.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari