ULAGANJA ZA MLADE

Na području Jelenja niču nova dječja igrališta, sportske dvorane… a tu je i šetnica koja “zove” Riječane na izlet!

Višemilijunska sredstva ulažu se u mladež Općine Jelenje kako bi imali mogućnosti za kvalitetan i zdravi razvoj. ‘To će kroz godine generirati još više žitelja na području našeg Jelenja’, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja

Općina Jelenje ima sve više sadržaja gdje mališani, ali i osnovnoškolci te rekreativci mogu provoditi slobodno vrijeme.

Radi se o novoj komunalnoj infrastrukturi poput izgradnje dječjih parkova, šetnica, mjesta za igru, ali i sportsku rekreaciju kao što je velika sportska dvorana u sklopu nove škole u Dražicama. U protekle četiri godine kreirani su novi sadržaji, ali i obnovljena postojeća infrastruktura, a sve to kako bi jelenski kraj i pripadajuća naselja bila pogodna za kvalitetan razvoj obitelji s djecom. Posjetili smo otvorena gradilišta ali i realizirane projekte za djecu i mladež, donosi jelenje.hr.

U Dražicama su završili radovi na izgradnji velikog igrališta s umjetnom travom kojeg će moći koristiti svi mještani općine.

Projekt izgradnje i opremanja vrijedan je više od 500 tisuća kuna, a 80 posto sredstava sufinancirano je od strane Europske unije. Navedeno igralište službeno će biti otvoriti čim epidemiološke mjere dozvole. Na istom igralištu treninge za sve kategorije održavat će i članovi NK Rječina, kako bi se u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta što više sačuvao glavni nogometni teren za igru, na koji je ugrađen sustav za navodnjavanje i time poboljšana kvaliteta održavanja. Ukupna površina iznosi oko 1400 kvadrata, a uređen je umjetnom travom sa svom pratećom infrastrukturom kao i dva malonogometnog terena. Prostor je ograđen za nesmetano igranje i rekreaciju.

Općina Jelenje u ovome je mandatnom razdoblju izgradila nova ili obnovila postojeća dječja igrališta. Jedno takvo, iz temelja, izgrađeno je prije dvije godine u Velikim Dražicama, kao dobar primjer obnove u suradnji s Primorsko-goranskom županijom u vrijednosti nešto većoj od 200 tisuća kuna, a prostire se ukupno na 230 kvadrata.

Za sve zaljubljenike u prirodu uređena je šetnica uz Sušicu. Otprilike na sredini staze osmišljen je fitness-park s nizom sprava za vježbanje. Konfiguracija staze i kružni oblik idealni su za rekreacijsko trčanje i održavanje kondicije, no stazu se može prijeći i biciklom, a za djecu je uređeno dječje igralište s klupicama za odmor, kao i table s korisnim informacijama.

Za kućne ljubimce pripremljen je takozvani parking za pse. Ukupna vrijednost projekta i radova na šetnici iznosi 150 tisuća kuna, a financijski su investiciju omogućili Općina Jelenje i PGŽ uz svesrdnu pomoć djelatnika Komunalnog društva Jelen, koji su uvelike osmislili i uredili prostor.

Dječja igrališta Općina Jelenje nastavlja širiti kapacitete za igru najmlađih sumještana, pa je tako nedavno, kako je i najavljeno, započela izgradnja dječjeg igrališta za polaznike DV Grobnički tići u Podhumu, s ciljem otvaranja novog prostora za najmlađe, ali i podizanja razine sigurnosti jelenjskog vrtića.

Prostor za igru namijenjen je djeci od dvije do sedam godina, a projekt se realizira na zemljištu jelenjske lokalne samouprave, odmah do zgrade dječjeg vrtića. Stoga se prostor vrtićaraca dodatno proširio, ali i ogradio zbog sigurnosti i bezbrižnog druženja 130 polaznika vrtića. Nekadašnja pusta livada već poprima završne konture, a uskoro će postati mjesto okupljanja, druženja i igre. Izgradnja novog igrališta u Podhumu stajat će ukupno 220 tisuća kuna, od čega je PGŽ osigurala 150 tisuća kuna, dok će ostatak pokriti Općina Jelenje.

Novo igralište sadržavat će gotovo pedeset četvornih metara antistres podloge, kao i mnoge objekte za igru, od čega drvenu kućicu, spravu za njihanje u obliku bube, ljuljačku, klackalicu za četiri osobe, cjelovito igralište koje se sastoji od dviju kućica povezanih mostom penjalicom, kao i toboganom od nehrđajućeg čelika te tunelom od poliestera. Na igralištu će biti dodana i zasebna penjalica.

Izvan igrališta napravit će se parkiralište za bicikle i pse. Igralište je već sada ograđeno ogradnim sustavom za sigurnost djece, a uz to, posađena su i četiri stabla. Radovi se izvode na površini od oko 900 metara četvornih, a uz dječje igralište planira se proširiti i dječji vrtić. Projekt širenja kapaciteta prijavljen je na europske i hrvatske fondove, stoga se uskoro očekuje valorizacija projekta, kao i dobivanje sredstava za financiranje, nakon čega će započeti radovi. Izgradnja se očekuje u tekućoj godini.

Općina Jelenje puno ulaže u kreiranje prostora za druženje i igru najmlađih sumještana, kao i obitelji s djecom. Podsjetimo, u prošloj godini u potpunosti je realizirana izgradnja dječjeg igrališta u Zoretićima. Radi se o površini od 128 četvornih metara, a kompletno igralište ograđeno je plastificiranom ogradom.

Nekad zapušten prostor u potpunosti je dobio novi oblik. Postavljene su klupice za odmor, ljuljačka, tobogan i ostala igrala, kao i pješčana podloga. Tom igralištu gravitiraju naselja Zoretići, Kukuljani, Trnovica, Milaši i Brnelići, a roditelji su do sada koristili najbliže dječje igralište u Ratuljama ili pak Jelenju. U ovom mandatnom razdoblju obnovljena su gotovo sva dječja igrališta, pa tako i ono kraj crkve u Jelenju, koje je izgrađeno prije desetak godina. Ostalo je još u potpunosti srediti igralište u Podkilavcu, a radovi se očekuju kroz koji mjesec, napominju iz Općine.

Nova škola i dvorana u Dražicama velebni je kompleks koji će dati novu dimenziju u obrazovanju, ali i razvoju sporta i rekreacije, a projekt zajednički financiraju PGŽ i Općina Jelenje u omjeru 60:40 posto. Naime, sportska dvorana na jelenjskom području do sada nije ni postojala, a danas je to velebni objekt, uskoro s novim igralištem s koševima, golovima za nogomet i rukomet, kao i mrežom za odbojku te mjestom za trčanje, ali i preglednim i funkcionalnim tribinama na kojima će roditelji s užitkom promatrati djecu kako kroz igru, druženje i sport odrastaju.

– Naša vizija da Jelenje bude mjesto ugodnog življenja obiteljima s djecom polako i sigurno se ostvaruje. Krajem ožujka škola i dvorana bit će spremni za useljenje, prema informacijama izvođača, što bi značilo da će dani u travnju biti, možemo slobodno reći, povijesni. Višemilijunska sredstva ulažemo u našu mladež kako bi imali mogućnosti za kvalitetan i zdravi razvoj, i mogu vam reći da nam niti u jednom trenutku nije žao uloženih sredstava, jer će to kroz godine generirati još više žitelja na području našeg Jelenja, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako zahvalu duguje i Primorsko-goranskoj županiji koja je prepoznala program Nove snage Jelenja i kontinuirano prati projekte jelenjske lokalne samouprave uprave u ovom mandatnom razdoblju, a suradnja će se, prema svemu viđenome na terenu nastaviti i ubuduće.

Investicije

U komunalnu infrastrukturu za djecu, sport i rekreaciju uloženo je više od 10 milijuna kuna

  • Školsko-sportska dvorana u Dražicama (8,7 milijuna kuna)
  • Multifunkcionalno igralište kraj škole u Dražicama (oko 250 tisuća kuna)
  • Sportski centar za djecu i mlade (pola milijuna kuna)
  • Uređenje Šetnice uz Sušicu (150 tisuća kuna)
  • Dječje igralište pored DV Grobnički tići u Podhumu (220 tisuća kuna)
  • Dječje igralište u Velikim Dražicama (200 tisuća kuna)
  • Dječje igralište u Zoretićima (90 tisuća kuna)
  • Postojeće dječje igralište u Podkilavcu (50 tisuća kuna)
  • Dječje igralište u Jelenju (50 tisuća kuna)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari