PRIMJERI DOBRE PRAKSE

Galerija | Na postamentima na Korzu otvorena izložba „Mogućnosti, a ne ograničenja!“

Na postamentima na Korzu otvorena izložba „Mogućnosti, a ne ograničenja!“ u organizaciji Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka.

Izložba prikazuje primjere dobre prakse u profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom osoba s invaliditetom, a priređena je s ciljem upoznavanja što većeg broja poslodavaca s mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Proces profesionalne rehabilitacije je multidisciplinaran, a vodi ga, usklađuje i procjenjuje stručni tim.
Uz interdisciplinarni pristup i timski rad, naglasak se stavlja i na mogućnosti sposobnosti korisnika, a ne na njegova ograničenja.

„Primjeri dobre prakse predstavljeni na ovoj izložbi iz prve ruke govore o tome kako invaliditet nije prepreka i kako je s njim moguće ostvariti uspješnu karijeru. Smatramo da je takve priče o uspjehu važno dijeliti s javnošću“, ističu u Centru za profesionalnu rehabilitaciju, čija je ravnateljica Ivana Kosorčić posebno naglasila kako se radi o ljudima koji su ostavili traga, jer su se izborili za svoj profesionalni put – našli su posao, zadržali ga i dalje se profesionalno razvijaju.

Od voditelja inkluzivne teretane preko administrativnih radnika do shiatsu praktičara

Otvaranju izložbe prisustvovali su i rukovoditeljica službe za profesionalnu rehabilitaciju u Centru Višnja Rakin, savjetnica u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Dunja Kuhar, predstojnik Područne službe Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Željko Marković, rukovoditelj Područnog ureda Rijeka Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Davor Čorak, kao i autor fotografija na izložbi Petar Fabijan.

„Bez rada i zaposlenja teško je zadržati samostalnost, a praksa pokazuje da je bez prilagođenih programa, bez podrške i prilagođenih uvjeta rada osobama s invaliditetom teško ući u sustav rada. Zbog toga je ova izložba iznimno važna, jer pokazuje sposobnosti i mogućnosti rada osoba s invaliditetom“, kazao je Čorak.

Također, otvaranju izložbe prisustvovale su i osobe s invaliditetom koji su glavni junaci ove izložbe, čije životne priče pokazuju da osobe s invaliditetom mogu zaposliti i napredovati, ali i poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom. Osobe s invaliditetom predstavljene na izložbi rade raznolike poslove – od voditelja teretane, preko pomoćnih radnika u drvnoj industriji i zaštitnoj radionici, pomoćnih vrtlara i konobara, zaposlenika u državnim tvrtkama i udrugama do dentalnog asistenta, vlasnika gospodarstva i shiatsu praktičara. U njihovo ime na izložbi se obratio Adrijan Osmani, koji je s poslovnim partnerom otvorio inkluzivni fitness centar, a zbog proširenja posla iskazao spremnost da na praksu primi jednog polaznika virtualne radionice.

U travnju pokrenuta virtualna radionica, odnosno vježbenička tvrtka

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka je državna ustanova koja djeluje od 2015. godine i to za područje tri županije: Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske. Centar su osnovali Grad Rijeka i RH, a zatim je 2019. godine osnivačka prava i financiranje u potpunosti preuzela država. Djelatnost mu je organiziranje i izvođenje usluga profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom, s ciljem da se osobe s invaliditetom osposobe za prikladan posao, zaposle, odnosno zadrže posao i u njemu napreduju, te se profesionalno razvijaju.

Kako bi povećali mogućnosti osobe s invaliditetom u pronalasku posla, Centar za profesionalnu rehabilitaciju omogućuje procjenu zapošljivosti, potrebe za prilagodbom, stručnom pomoći, pruža podršku i posreduje pri zapošljavanju. Omogućuje i uključivanje u razne vrste osposobljavanja, formalnih kroz verificirane programe obrazovanja, osposobljavanja ili usavršavanja i neformalnih kroz radno osposobljavanje na konkretnom radnom mjestu, jačanje radnih potencijala i profesionalnih kompetencija u radnom centru ili u virtualnoj radionici.

U travnju ove godine pokrenuta je Virtualna radionica ili vježbenička tvrtka. Radi se o posebnom obliku rehabilitacijske aktivnosti koja podrazumijeva „učenje kroz rad”, čijom provedbom se osobe s invaliditetom osposobljavaju za obavljanje administrativnih, financijsko-računovodstvenih, komercijalno-marketinških i si. poslova, na simuliranim radnim mjestima.

Poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom imaju pravo na poticaje

Za poslodavce Centar omogućuje savjetovanje i procjene pri zapošljavanju, prilagodbi radnih mjesta, podršku i praćenje pri rehabilitaciji, na radnom mjestu, pruža informacije o kvotama i poticajima.
„Pritom treba naglasiti da prilagodba radnog mjesta za osobu s invaliditetom poslodavca ne opterećuje ništa više od opremanja bilo kojeg drugog radnog mjesta“, naglašavaju u Centru za profesionalnu rehabilitaciju.

Zahvaljujući jednim dijelom i radu Centra, 118 poslodavaca iz regije koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, u 2022.godini sveukupno je u ime poticaja dobilo 1.743.861,9 € od Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).

Poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika dužni su ispuniti kvotu od 3 % za zapošljavanje osoba s invaliditetom, na primjerenom radnom mjestu, prema vlastitom odabiru u primjerenim radnim uvjetima.

Na mrežnim stranicama Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka može se saznati više informacija o načinima zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Izložba je postavljena pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, a može se razgledati do 16. svibnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari