EVO KAKO JE BILO

Galerija | U Prirodoslovnoj i grafičkoj školi održan okrugli stol na temu „Reci NE neofašizmu!“

Povod okruglog stola održanog u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi bio je rad na projektu „Reci NE neofašizmu!“ na kojem su sudjelovali učenici 3. razreda prirodoslovne gimnazije Frane Dragoslavić, Lena Glavačević, Nina Gregorović, Maksim Kiselev i Fran Peruško pod mentorstvom profesorice Željke Travaš.

Kako je istaknula Željka Travaš riječ je o multidisciplinarnom projektu u kojem su učenici imali priliku povezati znanje iz sociologije, psihologije i povijesti, a tematiku neofašizma oni su sami prepoznali kao problem u društvu, kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini.

„Oni su sami izabrali obrađivati upravo ovu tematiku u sklopu projekta i proveli su istraživanje u sklopu kojeg su opisali problem, ali i odnos politike i društva prema tom problemu. Svoje istraživanje su i dokumentirali, a temeljem usvojenog znanja bavili su se i prepoznavanjem problematike neofašizma u svojoj okolini i naišli da primjere u kojima se šalju neofašističke poruke. Smišljali su i potencijalna rješenja, u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Hrvatske, kako bi se taj problem potencijalno mogao i rješavati“, rekla je Travaš i dodala kako su učenici prepoznali kako treba uložiti puno truda, rada i osvještavanja u suočavanje s ovom problematikom.

Okruglom stolu prisustvovao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji se već ranije susreo s učenicima koji su radili na ovom projektu dajući time do znanja kako je važno s mladim ljudima danas govoriti o ovom problemu, ali ujedno govoriti i o vrijednostima antifašizma koje i danas moraju biti aktualne.

„Moramo promovirati antifašističke vrijednosti među današnjim mladim ljudima, jer upravo na tim vrijednostima slobode i tolerancije je izgrađena Europa nakon Drugog svjetskog rata. Drago mi je da se ovaj okrugli stol s ovom temom održava danas na Dan pobjede nad fašizmom pa je to prilika i da se prisjetimo svih onih koji su dali svoje živote za slobodnu Europu. Nažalost, danas svjedočimo tome da se jedan dio povijesti ponavlja, da nakon gotovo stoljeća mira, ponovo imamo rat u Europi što nam iznova pokazuje kako moramo ustrajati u promociji ispravnih vrijednosti među građanima, pogotovo mladim ljudima“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Rezultate istraživanja u sklopu projekta predstavili su sami učenici, a prema riječima Frane Dragoslavića svojim su istraživačkim radom i zalaganjem željeli poslati primjer ostalim mladim ljudima o važnosti angažiranja u zajednici i promocije ispravnih vrijednosti. „Ideologija neofašizma protivi se svim temeljnim ljudskim i moralnim vrijednostima i smatramo da o njoj moramo više naučiti kako bismo se na adekvatan način protiv nje mogli i boriti. Smatram da se upravo mi mladi moramo osvijestiti po tom pitanju kako bismo stvorili bolje i pravednije društvo, jer nažalost, primjeri neofašizma vidljivi su i danas oko nas“, rekao je Dragoslavić.

Okruglom stolu prisustvovali su i ravnatelj škole Radenko Bradić; predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rijeke Vojko Obersnel; Tatjana Šubat kao predstavnica Primorsko-goranske županije; zamjenica i savjetnica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja i Ivana Čop; nastavnik povijesti Prirodoslovne i grafičke škole Josip Naglić; psihologinja škole Sonja Crnić i knjižničarka škole Tanja Brkljača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari