3. SUSRET GRADOVA

Intelligent Cities Challenge: Grad Rijeka predstavio „eSavjetnik Socijalni program Grada Rijeke“

Foto: M.L./Riportal

Grad Rijeka je na 3. susretu gradova uključenih u projekt Intelligent Cities Challenge (ICC) predstavio svoj projekt „eSavjetnik Socijalni program Grada Rijeke“.

Na 3. susretu gradova (3rd City Lab) koji je upravo u tijeku Grad Rijeka je prema odabiru organizatora, kao primjer svoje uspješne prakse u području participacije građana i digitalizacije javne uprave, predstavio svoj projekt pod nazivom eSavjetnik Socijalni program Grada Rijeke.

Za ovu su temu mnogi gradovi iskazali poseban interes. U ime Grada Rijeke, Kristina Dankić iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb i Tatjana Perše iz zavoda za informatiku prenijele su sudionicima iskustvo razvoja i implementacije tog već nagrađivanog projekta, i pružile im upute i savjete za razvoj sličnih projekata u njihovim sredinama, te ponudile daljnju suradnju s Gradom Rijeka. Nakon prezentacije pristiglo je puno pitanja u vezi financiranja projekta, digitalne pismenosti građana, promocije projekta i slično, a čini se da su neki od gradova ozbiljno motivirani za preuzimanje predstavljenog modela.

E-savjetnik Socijalni program Grada Rijeke, za građane Rijeke koje bi mogla zanimati socijalna prava namijenjena zaštiti najugroženijih kategorija stanovnika, razvili su djelatnici gradske uprave (Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i Zavod za informatičku djelatnost). Radi se jedinstvenom projektu tog tipa u Republici Hrvatskoj, koji pridonosi i transparentnosti rada Grada Rijeke kao javne uprave.

VIDEO DANA:

Putem jednostavnog web sučelja i bez potrebe on-line registracije, aplikacija vodi korisnika kroz ciljana pitanja i unaprijed ponuđene odgovore i daje točnu i preciznu informaciju o tome koja prava može ostvariti na temelju Odluke o socijalnoj skrbi Grada Rijeke. Riječ je o anonimnom interaktivnom upitniku za određivanje vrsta pomoći prema uvjetima socijalnog programa Grada Rijeke. Popunjavanjem osnovnih osobnih podataka, uvjeta stanovanja i podataka o prihodu dobivaju se informacije o mogućim pomoćima, kao i detaljne upute o potrebnoj dokumentaciji i načinu predaje zahtjeva za korištenjem mjera iz Socijalnog programa Grada Rijeke.

Gradu Rijeci jedan je od 15 gradova mentora u projektu Intelligent Cities Challenge (ICC) uz gradove kao što su Barcelona, Hamburg, Milano, Toronto i Amsterdam. Odabran je za mentoriranje drugih gradova u čak dva ključna projektna područja pod nazivom Participacija građana i digitalizacija javne administracije, te (Ponovno)Stjecanje vještina.

Inicijativu Europske komisije pod nazivom Intelligent Cities Challenge (ICC), okuplja 136 gradova  koji nastoje postići inteligentan, socijalno odgovoran i održivi razvoj uz pomoć naprednih tehnologija. Cilj svih uključenih gradova je zajedničko stvaranje novih poslovnih prilika, održivi razvoj i poboljšanje svojih sredina u digitalnom i u socijalnom smislu.

Susret gradova nastavlja se sve do 17. lipnja 2021. godine, a postignuća gradova mogu se pratiti na Twitteru, Facebooku, Instagramu i LinkedInu – !#IntelligentCitiesChallenge

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari