ZAMIŠLJEN SCENARIJA POTRESA

Na Rabu odrađena terenska vježba “Potres-Rab 2024.” operativnih snaga PGŽ-a

Na otoku Rabu, u kompleksu hotela i bungalova Eva u Kamporu provedena terenska vježba „Potres-Rab 2024.“, operativnih snaga Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije te snaga iz sustava civilne zaštite otoka Raba.

Kompleks hotela i bungalova Eva inače su bili u fazi rušenja i kao takvi idealna prilika za izvođenje ovakve vježbe. Jedan od ciljeva vježbe bila je provjera spremnosti sastavnica sustava CZ-a na otoku Rabu za postupanje i koordinaciju snaga u slučaju potresa.

U zamišljenom scenariju potresa za koji su upravo idealno poslužile ruševne zgrade hotela i bungalova, prisutnima su prezentirane vježbe potrage za preživjelima u ruševinama uz pomoć za to dresiranih psa, podupiranja samih ruševnih zgrada, ulaska u ruševne zgrade i njihove prostorije kao i „izviđanja“ istih, te izvlačenja samih osoba iz ruševina, imajući u vidu i moguće ozljede osobe koja se izvlači. Prezentiranje vježbi predvodio je područni zapovjednik otoka Raba, Milivoj Ličina.

Kako je Ličina naglasio, vatrogasci su ti koji reagiraju prvi na sam potres, nakon čega traže pomoć „izvana“ te se aktivira županijski protokol.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Raba, Denis Deželjin, istaknuo je zadovoljstvo izvedenom vježbom te činjenicom kako je inicijativa za izvođenjem ovakve vježbe stigla od vatrogasnih postrojbi na otoku Rabu – DVD-a Rab i DVD-a Lopar. Naglasio je kako su veliki dio iskustva u ovakvim situacijama rapski vatrogasci stekli još i tijekom potresa u Petrinji te da je današnja vježba definitivno pokazala njihovu spremnost da reagiraju u ovakvim nepredviđenim situacijama.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Mladen Šćulac, koji je također prisustvovao vježbi, naglasio je važnost i logističkog dijela u cijeloj ovoj vježbi, koji podrazumijeva i okrjepu za osobe koje su u cjelodnevnom spašavanju na terenu. Naglasio je i da je važnost ove vježbe u tome što će dati iskustva rapskom sustavu civilne zaštite u prvim koracima nakon nesreće, a koje oni moraju sami poduzeti do dolaska vanjskih operativnih snaga na Rab, skrenuvši pozornost da vanjske operativne snage nekad, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, i ne mogu žurno stići na Rab.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari