DOŠAO NA RIJEČKI KARNEVAL

Veleposlanik Poljske Paweł Czerwiński u nastupnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci

Zamjenik župana Vojko Braut i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović primili su u nastupni posjet Nj. E. Paweła Czerwińskog, veleposlanika Republike Poljske u Hrvatskoj.

Novi veleposlanik Poljske u Rijeci boravi u povodu Riječkog karnevala, a zajedno sa suprugom Agnieszkom Czerwińskom bit će gost Međunarodnog karnevalskog gala partyja, koji nosi humanitarnu notu te Međunarodne riječke karnevalske povorke.

Zaželjevši dobrodošlicu veleposlaniku, gradonačelnik Filipović i zamjenik župana Braut su ukratko predstavili Primorsko-goransku županiju i Rijeku te su istaknuli velik potencijal buduće suradnje. Susretu u Salonu Grada Rijeke prisustvovao je i Stefan Mataja Mafrici, član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke. Na susretu je bilo riječi o mogućnostima nastavka i razvoja i dosad uspješne suradnje na području gospodarstva, turizma, kulture i obrazovanja, a temeljeno na odličnim odnosima s poljskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović, osim što je najveća hrvatska luka, Rijeka ima razvijenu farmaceutsku industriju i brodogradnju, dok će dodatni poticaj gospodarstvu zasigurno dati izgradnja dvotračne pruge Rijeka – Zagreb – mađarska granica. Rijeka je u posljednje je vrijeme prepoznata i kao turistička destinacija, koja iz godine u godinu bilježi rast turističkog prometa. Sve se više ulaže u turističku infrastrukturu, pa će tako uskoro početi i gradnja ACI nautičke marine Rijeka.

Vezano uz turistički potencijal regije Kvarnera i privlačenje većeg broja poljskih turista na područje Primorsko-goranske županije zamjenik Braut složio se s veleposlanikom Czerwińskim da postoji prostor za unapređenje promocije, ali i za povećanje smještajnih kapaciteta više kategorije. Kao jednu od temeljnih poveznica s Poljskom te sa Zapadno-pomorskim vojvodstvom s kojim je Županija ostvarila uspješnu suradnju, zamjenik Braut istaknuo je i postojanje LNG terminala na otoku Krku koji je od strateške važnosti za širu regiju.

Dva poljska grada su gradovi prijatelji Rijeke – Gdanjsk i Gdynia, dok su kontakti ostvareni i s Krakovom, budući da je glavni grad Poljske, kao i Rijeka, nosio prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Gdanjsk je najvažnija poljska luka, dok Gdynia, koja pripada metropolitanskom području Gdanjska, također značajna poljska luka.

Veleposlanik Czerwiński, koji je u posjet Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji došao u pratnji supruge Agnieszke Czerwińske, ima bogatu diplomatsku karijeru, a od listopada 2023. godine obnaša i funkciju veleposlanika Republike Poljske u Hrvatskoj. Zahvalivši se na gostoprimstvu, naglasio je kako, iako se prvi put nalazi u službenom posjetu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, nije prvi put u našim krajevima, budući da je, dok je bio veleposlanik u Sloveniji, ljetovao u Hrvatskoj.

Poljaci su česti gosti Rijeke i Primorsko-goranske županije, a dvije zemlje dijele i zajedničku povijest kao dio Austro-Ugarske monarhije. U Opatiji nalazi bista poljskog pisca Henryka Sienkiewicza, kao i spomen-ploča prvom maršalu Poljske Józefu Piłsudskom, kojeg su postavili Veleposlanstvo i Poljska kulturna Udruga F. Chopin iz Rijeke. Mornaričku akademiju u Rijeci pohađali su mnogi poljski oficiri, koji su kasnije postali slavni poljski admirali.

Na riječkom sveučilištu postoji lektorat poljskog jezika te studenti mogu pohađati kolegije iz poljskog jezika, kulture i književnosti. Veleposlanik Czerwiński uputio je pozive gradonačelniku Filipoviću i zamjeniku Brautu da u ožujku budu gosti dana poljsko-mađarskog prijateljstva na Sveučilištu u Rijeci, posvećenih kulturnoj suradnji, kao jedan od načina daljnjeg kvalitetnijeg povezivanja Rijeke, Primorsko-goranske županije i Poljske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari