NA RABU

Galerija | Na Rajskoj plaži u Loparu počinje Festival skulptura u pijesku. Ovogodišnja tema ‘Gospodari mora’

Jedna od najljepših plaža na Jadranu, Rajska plaža u Loparu, i ove će godine ugostiti domaće i svjetske umjetnike koji će pripremati izložbu predivnih kreacija napravljenih od pijeska. Ovogodišnji Festival skulptura u pijesku obilježit će svoje 13. izdanje koje će se održati od 2. do 5. srpnja, a umjetnici će od zlatnožutog loparskog pijeska izrađivati umjetnička djela na temu ‘Gospodari plaže’. Ulaz na festival besplatan je za sve posjetitelje.

Festival skulptura u pijesku međunarodnog je karaktera, a ove godine na njemu će sudjelovati 11 skulptora. Podijeljen je u dva dijela – natjecanje u izradi najljepše skulpture od pijeska i natjecanje za najbolju fotografiju na temu pijeska. Umjetnici će tijekom pet dana kreirati pet originalnih skulptura isključivo od pijeska i vode, a nazivi skulptura bit će Argonauti, heroji grčke mitologije koji su plovili na brodu Argo u potrazi za zlatnim runom, 1973, kaosimbolika prstenova iz najpoznatije trilogije, Bilbo Dome, podzemni objekt koji evocira Bilbovu kuću, poznatu kao Bag End, smještenu u Hobbitonu, Pješčana priča, iz koje će biti ispričane priče iz trilogije i najpoznatiji Čarobnjak Gandalf

Naša Rajska plaža početkom srpnja pretvorit će se u pravi atelje na otvorenom. Ovogodišnje izdanje festivala obilježit će tematika Gospodara plaže i vjerujem da ćemo ponovno ugostiti brojne posjetitelje koji nam se vraćaju iz godine u godinu, kako zbog ove već tradicionalne umjetničke manifestacije, tako i zbog svih ljepota koje nudi naš prekrasan otok”izjavio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Festival skulptura u pijesku pokrenut je 2011. godinena inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar. Organizira se u suradnji s akademskim slikarom i profesorom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, dok je umjetnička voditeljica Festivala akademska kiparica Paula Banić. Festival skulptura u pijesku svake godine privlači brojne goste, stanovnike Lopara i turiste s otoka Raba koji uživaju u promatranju i fotografiranju stvaranja pješčanih skulptura. Kako bi obilježili ovu čaroliju u pijesku, posljednjeg dana Festivala proglašavaju se najljepše skulpture i nagrađuju najbolje fotografije. S obzirom na to da se za izradu skulptura u pijesku koriste isključivo pijesak i voda, ove su umjetničke skulpture kratkotrajne jer podliježu vremenskim uvjetima. Nakon Festivala pijesak se vraća u prvobitno stanje, a fotografije ostaju kao trajna uspomena na poznatu umjetničku manifestaciju.

Festival skulptura u pijesku označava tek početak ljeta u Loparu, jer nakon toga slijedi pregršt događanja i manifestacija kao što su Ribarske fešte, Paradise Kids Festival, Loparska noć, Mala Gospa i mnogi drugi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari