ODABRANI PONUDITELJI

Na riječke ulice dolazi 600 e-romobila

Foto: Dino Stanin/PIXSELL/ Ilustracija

U naredne dvije godine uslugu iznajmljivanja e-romobila u Rijeci s ukupno 600 romobila pružat će tri tvrtke odabrane na javnom natječaju, odlučeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Nakon što je protekle godine proveden pilot-projekt uvođenja e-romobila na riječke ulice, pokazalo se opravdano i potrebno nastaviti s takvom vrstom projekta. Uz projekt iznajmljivanja e-bicikala Ricikleta, uvođenje e-romobila predstavlja dio sustava mikromobilnosti, odnosno razvijanje načina prijevoza unutar urbanih sredina koji se ne zasnivaju na korištenju osobnih automobila.

Stoga je raspisan javni poziv za prikupljanje ponuda za uslugu iznajmljivanja e-romobila na području grada Rijeke, na koji se javilo pet tvrtki, a odabrane su tri najpovoljnije.

„Usluga koja je bila u testnom periodu prerasta s 200 na 600 romobila, raspoređenih na 30-ak lokacija po cijelom gradu. One su bile definirane u natječaju i pokrivaju skoro sve naše mjesne odbore. Stava sam da su građani, naročito mlađe životne dobi, prihvatili ovu uslugu, koja je standard u mnogim europskim gradovima. Naravno da treba još malo poraditi na disciplini, naročito kod ostavljanja e-romobila nakon upotrebe na javnim površinama, no to se nadam se će s vremenom biti uređeno i da će ovu uslugu koristiti ne samo Riječanke i Riječani, već i mnogi turisti, a njih je iz dana u dan sve više, praktički u prva tri mjeseca te brojke su značajno bolje nego u prva tri mjeseca rekordne 2019. godine“, kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović, napomenuvši kako slijedi potpisivanje ugovora s izabranim ponuditeljima te skoro omogućavanje usluge e-romobila u Rijeci.

VIDEO DANA:

Temeljem bodovanja ponuda prema postavljenim kriterijima tvrtki Bolt Services HR iz Zagreba odobreno je iznajmljivanje 300 e-romobila, tvrtkama Sustav javnih bicikala i Tier Mobility iz Zagreba, koje su dale zajedničku ponudu, iznajmljivanje 200 e-romobila, a tvrtki Zisch iz Biograda na Moru vršenje usluge sa 100 e-romobila.

Osnovna karakteristika sustava je da se implementira tzv. free floating sustav, tj. raspoloživost romobila u cijelom gradu, odnosno e-romobili se ne moraju vraćati na početnu točku vožnje ili lokaciju na kojoj su preuzeti.

Natječajem tražene najpovoljniji uvjeti za krajnje korisnike

„Razlika ovog natječaja u odnosu na natječaje iz nekih drugih europskih gradova je u tome što ovo nije bio natječaj za dodjelu javnih površina za smještaj romobila za najam, već je ovo bio natječaj za pružanje usluge iznajmljivanja e-romobila i u tom smo smislu željeli kompetitivnost natjecatelja. Nije bio cilj da ponude dobiti najveću cijenu po jedinici površine javne površine koju će koristiti, nego najbolje uvjete za krajnje korisnike – građane i posjetitelje našeg grada“, kazao je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.

U tom smislu, natječajem ne samo da su se tražili adekvatni e-romobili, robusniji i prilagođeni frekventnom korištenju te osiguranje korisnika, već i prikladna cijena najma. Tako se cijene najma kreću već od 1 kune.

„Bit će potrebno raditi na edukaciji korisnika e-romobila. Već za vrijeme provođenja pilot projekta bili smo suočeni s određenim prigovorima građana koji su se ticali prvenstveno brzine kretanja romobila kroz pješačke zone i u nekim drugim područjima koje koriste i drugi korisnici u prometu. U tom smislu, ne samo da treba ponuditi edukaciju, već će trebati provoditi i kontrole“, kazao je pročelnik Škunca.

Kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu, već su natječajem definirane tzv. geo ograđene zone s unaprijed reguliranom brzinom, odnosno područja u kojima se korisnici e-romobila neće moći kretati brzinom većom od 20 km na sat.

„Ukoliko i to bude prevelika brzina, djelovat ćemo preko pružatelja usluga da se ta brzina smanji“, napomenuo je pročelnik Škunca.

Zbog epidemije otežano provođenje programskih aktivnosti mjesnih odbora u 2021. godini

Usvojeno je Izvješće o radu vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke u 2021. godini. Temeljem usvojenih programa rada, financijskih planova i njihovih rebalansa, 34 vijeća mjesnih odbora Grada Rijeke djelomično su ostvarila programske aktivnosti, prije svega zbog ograničenja koja je nametnula pandemija koronavirusa. Vijeća mjesnih odbora provela su oko 59,5% planiranih aktivnosti, točnije 94 aktivnosti (42 u cijelosti, 52 djelomično) za koje je utrošeno 396.868,43 kuna i to 389.202,07 kuna rashoda iz izvora opći prihodi i 7.666,36 kuna rashoda iz donacija.

Uz sredstva namijenjena za programske aktivnosti mjesnih odbora, u 2021. godini utrošeno je još 1.663.116,13 kuna za ostale rashode (programi zdravstva, naknade vijećnicima, tekuće i investicijsko održavanje objekata mjesnih odbora te režijske troškove).

Zbog epidemioloških mjera teže su se provodile i male komunalne akcije (komunalni prioriteti). U tijeku 2021. godine provodile su se male komunalne akcije čija realizacija je prekinuta u 2020. godini, za što je planirano 11.525.590,00 kuna. Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako su trenutno u tijeku konzultacije s vijećima mjesnih odbora o promjeni načina raspoređivanja sredstava za komunalne prioritete mjesnih odbora.

Gradskom vijeću upućen prijedlog načina uređenja rada gradskih vrtića te financiranja privatnih vrtića

Prijedlog javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2022/2023. godinu upućen je Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje. Programom se uređuje osiguravanje odgoja i obrazovanja djece u jaslicima i vrtićima u gradskim vrtićima, ali i način i iznos sufinanciranja smještaja djece u privatne vrtiće te vrtiće u drugim općinama i gradovima.

Podsjetimo, trenutno su u tijeku upisi u dječje vrtiće za pedagošku 2022./2023. godinu. Po prvi puta odvijaju se isključivo upisi putem nacionalne platforme e-Upisi, kao sastavnog djela sustava e-Građani.

Temeljem provedenog natječaja, dodijeljene su četiri potpore spisateljima za poticanje književnog stvaralaštva za 2022. godinu u pojedinačnom iznosu od po 15.000 kuna bruto. Slijedom rang liste, potpore su dodijeljene Milanu Zagoracu, Evi Simčić, Ružici Mastelić te autorskom timu kojeg čine Tamara Modrić Zagorac i Andreja Malta.

Imenovano je Stručno povjerenstvo za vrednovanje pristiglih prijedloga za dodjelu likovne nagrade Ivo Kalina, kojeg će činiti Nataša Lah, Letricija LIndardić, Nikola Nenadić, Diana Zrilić te Plamena Šarlija. Nagrada se dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.

Odlukom gradonačelnika, a na prijedlog svih gradova i općina, članica Urbane aglomeracije Rijeka, osnivano je Partnersko vijeće Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021.-2027.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari