NA TEMU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Radni sastanak gradonačelnika Filipovića i zastupnika u EU parlamentu Hannesa Heidea

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Heide razmijenili su mišljenja o Europskoj prijestolnici kulture i kohezijskoj politici EU te govorili o iskustvima projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, izazovima provedbe te poremećajima uzrokovanim pandemijom Covida.

Gospodin Hannes Heide je zastupnik u Europskom parlamentu (S&D/Austrija), bivši gradonačelnik grada Bad Ischla i predsjednik nadzornog odbora prijestolnice kulture Bad Ischl/Salzkammergut 2024.

Sastanku su uz gradonačelnika Filipovića i europarlamentarca Heidea prisustvovali i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, viša savjetnica gradonačelnika za europske projekte Suzana Belošević Romac te pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.

VIDEO DANA:

Izrazivši zadovoljstvo posjetom člana EU parlamenta Hannesa Heidea koji je od 2007. do 2020. godine bio grada Bad Ischla, a od 2019.g. je zastupnik u EU parlamentu, gradonačelnik Filipović je kazao kako je bilo govora o tome što nam je sve Europska prijestolnica kulture ostavila u naslijeđe, prije svega u infrastrukturi ali i ogromnom iskustvu onih koji su sudjelovali u projektu, uključujući i brojne volontere. „Usprkos pandemiji COVID-a koja je izbila u ožujku, uspjeli smo dovršiti projekt, realizirali gotovo dvije trećine programa i imali veliki broj posjetitelja. Na radnom sastanku smo razmijenili iskustva vezano uz tvrtku koja je upravljala projektom EPK 2020 i nadam se da će naša iskustva pomoći Bad Ischlu da povuče čim više europskih sredstava.

Razgovarali smo i o odnosu Europske komisije prema kulturi jer je gospodin Heide član Odbora za kulturu, sport, jezike i medije Europskog parlamenta pa iz te razine sagledava problematiku, a ujedno je i predsjednik nadzornog odbora tvrtke zadužene za realizaciju projekta u Bad Ischlu i u tom kontekstu smo se dotakli dijela vezanog uz financijsku perspektivu EU u razdoblju 2021.- 2027. , gdje je naglašena uloga Europskog parlamenta kako u kohezijskim politikama tako i politici prema kulturi pri čemu je želja Odbora za kulturu i Europskog parlamenta da ta sredstva budu veća i budu na raspolaganju svima“, kazao je Filipović.

Hannes Heide je kazao kako postoje brojni aspekti zbog kojih ga zanima  kako je u Rijeci realiziran projekt europ0ske prijestolnice kulture, upravo radi pandemije. “Projekt EPK je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih projekata EU. Meni je svojedobno kao gradonačelniku Bad Ischla koji je na toj poziciji bio 12 godina, bilo izuzetno stalo razviti moj grad i čitavu regiju kroz kulturu. Imali smo ideju kandidirati se za prijestolnicu kulture premda nismo vjerovali da bi grad s oko 40.000 stanovnika i regija sa sto tisuća, uopće mogla dobiti šansu da to postane. Sada me kao člana Odbora za kulturu jako zanima naič trošenja sredstva europskih fondova namijenjenih kulturi i ona sredstva namijenjena regionalnom razvoju. Vaša županija, a posebice grad Rijeka najbolji su primjeri kako razviti urbanu regiju putem sredstava EU fondova. Pratio sam razvoj Rijeke, jer moj grad – Bad Ischl njeguje prijateljske veze s Gradom Opatijom pa sam često dolazio u Rijeku.  

Za mene je ovaj razgovor s riječkim gradonačelnikom bio inspirirajući jer sam doznao kako se kroz projekt EPK mogu postići dobri rezultati u razvoju grada i regije. Smatram kako se utjecaj Europske unije mora prije svega osjetiti u našim gradovima i regijama. Vaše bogato nasljeđe EPK i iskustvo koje ste stekli pokazuje nam kako se jedinice lokalne samouprave mogu unaprijediti kroz taj projekt. Rijeka je vodeći primjer urbanog i kulturnog razvoja. Teme o kojim sam razgovarao nastojat ću konkretizirati ću kroz rad Odbora za kulturu, posebice kada je riječ o projektima poput EPK, projektima financiranja regionalnog razvoja, Kreativnoj Europi i dijelom projektu Interreg “, kazao je Heide.

Zastupnik Heide je medijima u kratkim crtama predstavio osnovne smjernice projekta Bad Ischl/Salzkammergut  Europska prijestolnica kulture 2024.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari