NA RIJEČKOJ PLAŽI ODRŽAN POGREB KOJI JE ŠOKIRAO PROLAZNIKE: ‘Došli su u crnini s urnom, zatim je sve bačeno u more’

Foto: Ilustracija (Goran Kovačić/Pixsell)

Po novom Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti koji je stupio na snagu 2015. godine, liberalizirana je pogrebnička djelatnost i dozvoljeno je posipanje pepela pokojnika u prirodu

U Rijeci na plaži Pećine nesvakidašnji događaj zbunio je prolaznike, ali i naveo da pošalju anonimno pismo redakciji Novog lista.

Kako je navedeno u pismu, 5.listopada ispod vile Olga na plaži Pećine, održan je pokop jedne gospođe koja je navodno živjela u toj vili.

“Bilo je na plaži nekoliko ljudi, dvojica muškaraca lovila su ribe. Čula se neka pjesma i muzika. Ništa neuobičajeno. Odjednom se prema moru počela spuštati grupa ljudi u crnini s urnom i cvijećem. I na kraju je sve to bačeno u more. Za neke koji su bili u to vrijeme na plaži, to sve je bilo normalno, no za neke nepojmljivo. Da li su takvi obredi dozvoljeni i mogu li oni postati praksa jer je to ipak jeftinije”, pita se anonimni autor tog pisma.

Iz Komunalnog društva Kozala nemaju konkretnih informacija o tom pokopu. Smatraju da je pokop organizirao netko od privatnih pogrebnika, temeljem novog Zakona o pogrebničkoj djelatnosti koji je stupio na snagu 2015. godine, koji je liberalizirao pogrebničku djelatnost. Po tom zakonu dozvoljeno je posipanje pepela pokojnika u prirodu.

Zakonom ipak nije propisana točna procedura obavljanja ove usluge, niti evidencija umrlih osoba i način sahranjivanja.

Komunalno društva Kozala navode da oni isključivo sahrane obavljaju na grobljima, a usluge posipanja na Polju sjećanja na Centralnom groblju Drenova.

No ni u Gradu Rijeci, u komunalnom uredu, nitko nema nikakvu informaciju o slučaju na Pećinama, piše Novi list.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari