Na riječkom Kampusu održana 3. Edukacija o riječkoj industrijskoj baštini za turističke djelatnike

U prostorima Akvarija na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je 25. i 26. 11. 2019. treća Edukacija o riječkoj industrijskoj baštini za turističke djelatnike, u organizaciji Centra za industrijsku baštinu i Centra za napredne studije Jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci.

Edukacija je dio serije radionica i predavanja za turističke djelatnike na temu industrijske, ali i šire, baštine grada Rijeke, koja je jedna od aktivnosti Sveučilišta u Rijeci kao partnera u projektu “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”, financiranog u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

Sveučilište u Rijeci je uz Grad Rijeku i Turističku zajednicu grada Rijeke partner u trogodišnjem projektu obnove Palače Šećerane u kompleksu Benčić i školskog broda Galeb, čije će prostore po obnovi koristiti Muzej grada Rijeke. Projekt također uključuje znanstveno-istraživačke aktivnosti te stvaranje šetnice riječke industrijske i maritimne baštine. 

Putem javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za provedbu spomenutog projekta osigurano je 68.891.606,18 kuna bespovratnih sredstava dok njegova ukupna vrijednost iznosti 81.339.442,05 kuna.

Treća edukacija fokusirala se na teme maritimne i radničke baštine. Prvi dan, 25. 11. započeo je predavanjem prof. dr. sc. Roberta Mohovića, koji je upoznao polaznike s bogatom kvarnerskom tradicijom barki, jedrenjaka te pomorskih zanata i vještina, fokusirajući se na turističkim djelatnicima najbitnije dijelove neiscrpne povijesti tipologija, tehnika i pozadinskih priča kvarnerske brodogradnje.

Prvi se dan nastavio s predavanjem dr. sc. Jakova Karmelić, kap., koji se posvetio posebno zanimljivim aspektima pomorske baštine Rijeke, prenijevši prisutnima mnoštvo povijesnih priča o objektima, lokacijama i fenomenima relevantnima za riječki odnos s morem – od kipova palače Jadran i riječkim bitvama do jednog posebnog pojasa za spašavanje i propuha na Mrtvom kanalu.

Oba su predavača također prisutne upoznali s iznimnim projektima “Mala barka” i “Mala barka 2”, razvojem interpretacijskih centara maritimne baštine Kvarnera te naporima za usustavljivanje prenošenja tradicijskih znanja i vještina novim generacijama.

Drugi dan edukacije, 26. 11., otvorilo je predavanje dr. sc. Ivana Jeličića koje je prisutnima dalo uvid u recentna istraživanja druge strane riječkog zlatnog doba, gdje se uz rast industrijalizacije u burnoj riječkoj prošlosti paralelno razvijala borba za radnička prava te oblikovao sindikalni i socijalistički pokret.

Edukaciju je zaključilo predavanje mr.sc. Daine Glavočić o radničkim naseljima u Rijeci, tijekom kojeg su polaznicima predstavljena istraživanja o razvoju arhitektonskih i urbanističkih rješenja životnih uvjeta riječkih radnika u 19. i 20. stoljeću, kao i današnje stanje tih projekata. 

Edukaciji je prisustvovao veliki broj turističkih vodiča, ambasadora riječke povijesti i kulturne baštine s kojima se suradnja nastavlja i na slijedećoj, posljednoj radionici na proljeće 2020.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari