STIGAO I PREDSJEDNIK

Na riječkom Kampusu otvoren 1. međunarodni znanstveni simpozij CROSCIENCE

Idi na originalni članak

U dvorani Građevinskog fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Rijeci otvoren je 1. međunarodni znanstveni dvodnevni simpozij CROSCIENCE koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

Oglas

Sveučilište u Rijeci i istaknuti znanstvenici: prof. dr. sc. Nenad Ban, prof. dr. sc. Ivan Đikić, akademik Stipan Jonjić, prof. dr. sc. Ivana Novak Nakir, prof. dr. sc. Igor Rudan, prof. dr. sc. Igor Štagljar, prof. dr. sc. Iva Tolić i dr. sc. Adrijana Vinter – organiziraju simpozij CROSCIENCE 2024, s vizijom da započnu novu tradiciju godišnjih okupljanja istaknutih hrvatskih znanstvenika i znanstvenica, afirmirajući suradnju akademske zajednice u Hrvatskoj i dijaspori.

Otvaranju su prisustvovali i uvodnim riječima su se obratil prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Vojko Braut, zamjenik primorsko-goranskog župana, dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske .
Voditelj Simpozija je dr. sc. Saša Ceci, viši znanstveni suradnik u Institutu ”Ruđer Bošković” u Zagrebu.

Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke u svom je obraćanju rekao: “Znanstvena zajednica suočava se i s mnogim izazovima: od osiguravanja adekvatnog financiranja, pozicioniranja mladih znanstvenika do jačanja suradnje između akademskih institucija, industrije i društva, kao i prilagodbe na globalne promjene koje oblikuju naš svijet. Sveobuhvatni cilj jest, ili svakako treba biti, izgraditi društvo temeljeno na znanju i inovacijama te konkurentno gospodarstvo, uz doprinos održivom razvoju. Istraživanje i inovacije pružaju nova znanja i inovativna rješenja za prevladavanje globalnih društvenih, ekoloških i ekonomskih izazova. Grad Rijeka se, za to odavno opredijelio i započeo sa stvaranjem nužnih i potrebnih preduvjeta za razvoj inovativnih tehnologija, znanosti i istraživanja. Počevši od Start-up programa, preko Proizvodnog parka Torpedo, pa do  inkubatora kreativnih tehnologija i IT industrija – Sinergane čije opremanje uskoro kreće, koja je svojevrsna inovacija u Hrvatskoj sama po sebi. Uz propulzivno, prepoznato Sveučilište koje imamo, uspjeh na ovom području, ne može izostati”.

Simpozij CROSCIENCE 2024 prilika je za i mlade znanstvenike i znanstvenice da izlože svoje postere koji će poslužiti kao platforma za razgovor i razmjenu ideja s uglednim stručnjacima i stručnjakinjama iz različitih područja znanosti. Ideja je da CROSCIENCE 2024 započne novu tradiciju godišnjih okupljanja istaknutih hrvatskih znanstvenika i znanstvenica, afirmirajući suradnju akademske zajednice u Hrvatskoj i dijaspori.
Simpozij se sastoji od niza panela koji će poticati konstruktivnu raspravu o ključnim izazovima s kojima se znanstvena zajednica suočava te će obuhvatiti širok spektar tema poput:

Exit mobile version