NA RIJEČKOM KORZU: Otvorena izložba fotografija “25. godina riječkih Ajkula“

Članovi obitelji poginulih branitelja i službenici PUPG na izložbi (Foto: PU primorsko-goranska)

U povodu obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“, na riječkom Korzu svečano je otvorena izložba fotografija „pod vedrim nebom“ pod nazivom „ 25. godina riječkih Ajkula“

Na izložbi se može vidjeti oko 20 fotografija kojima se prikazuje presjek djelovanja SJP „Ajkula“ od njezinog osnivanja u travnju 1991. do danas.

Zapovjednici "Ajkula" u Domovinskom ratu-Hari Brnad i Tomislav Dizdar
Zapovjednici “Ajkula” u Domovinskom ratu-Hari Brnad i Tomislav Dizdar

Najveći broj fotografija je iz razdoblja Domovinskog rata u kojem su pripadnici „Ajkula“ sudjelovali u gotovo svim vojnim operacijama diljem Hrvatske, od Dubrovnika preko Velebita i Like do Slavonije.

Uz zapovjednika Specijalne jedinice policije Rijeka, Marinka Marijanovića i predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ Pericu Prpića, izložbu su otvorili gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić.

Otvorenju izložbe nazočili su i branitelji Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, djelatnici Policijske uprave primorsko-goranske i Specijalne jedinice policije Rijeka te brojni građani.

 „Za razliku od mnogih drugih postrojbi koje su nakon rata rasformirane, a pod njihovim imenom djeluju udruge „Ajkule“ su i danas s nama kao sastavni dio Specijalne policije, zahvaljujući stečenom iskustvu, požrtvovanosti i predanosti i vode brigu o našoj sigurnosti na najbolji način. Rijeka nije izravno stradala u Domovinskom ratu, ali je imala važnu ulogu kroz postrojbe koje su nastale u našem gradu, a Riječani su nesebično branili domove drugih diljem Hrvatske, na što možemo biti ponosni“, kazao je gradonačelnik Obersnel a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

ajkula2

Izložbu je organizirala Specijalna jedinica policije Rijeka i Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ a može se razgledati do 24. travnja 2016. godine.

Načelnica PUPG Senka Šubat s članovima obitelji poginulih branitelja i Udruga iz Domovinskog rata
Načelnica PUPG Senka Šubat s članovima obitelji poginulih branitelja i Udruga iz Domovinskog rata

Marinko Marijanović, zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka je kazao  kako se obično kaže da Rijeka nije izravno stradala u ratu, ali nije izbjegla žrtve jer su Riječani kroz razne postrojbe djelovali na svim bojištima diljem Hrvatske. Mnogi su na tim bojištima i stradali, poput osmero pripadnika APJ „Ajkule“.

Specijalna jedinica policije – Rijeka „Ajkule“ osnovana je krajem ožujka 1991. godine, a prvo postrojavanje bilo je 8. travnja 1991. godine. Riječ je o prvoj organiziranoj postrojbi s područja Primorsko-goranske županije koja se uključila u Domovinski rat i to pod zapovjedništvom legendarnog zapovjednika Marina Jakominića koji je poginuo je 29. kolovoza 1992. godine. Temeljem odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke, ulica u Rijeci imenovana je Ulicom Marina Jakominića, te je 14. listopada 2004. svečano otkrivena natpisna ploča. Ova je specijalna jedinica bila aktivna u mnogim oslobodilačkim akcijama u Domovinskom ratu, odigrala je ključne uloge u Oluji, Bljesku, Maslenici i ostalim akcijama Domovinskog rata, a u ratnim borbama poginulo je osam, a ranjeno preko 60 pripadnika Jedinice.

Tijekom Domovinskoga rata, u Specijalnoj jedinici policije Rijeka „Ajkule“, u razdoblju od 1991.-1996. godine, 50-tak pripadnika je lakše, a 12 teže ranjeno.

Uslijed bojevih djelovanja neprijatelja, poginula su osmorica pripadnika jedinice: Zvonko Pavelić, 20. rujan 1991., Gospić, Marino Jakominić, 29. kolovoz 1992. Visočica, Gospić, Ivica Antončić, 4. rujan 1993., Medački džep, Gospić, Bruno Bolanča, 4. rujan 1993., Medački džep, Gospić, Dalibor Dadić, 10. listopad 1993., Gospić, Sergio Šimac, 3. svibanj 1995. Bljesak, Okučani, Atos Načinović, 3. svibanj 1995. Bljesak, Okučani, Velimir Bažok, 1.veljače 1996. razminiravanje, Kamenjak.

Fotografije: PU primorsko-goranska

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari