DUGOGODIŠNJI DEKAN

Na riječkom Sveučilištu održana komemoracija za prof. dr. sc. Jožu Perića

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je komemoracija za nedavno preminulog prof. dr. sc. Jožu Perića.

Profesor Perić bio je dugogodišnji dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji te prorektor za financije i poslovanje Sveučilišta u Rijeci u čak tri mandata.

Uz prisustvo članova obitelji, prigodnim govorima obratili su se rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, raniji rektori Sveučilišta Daniel Rukavina i Pero Lučin, prodekanica za poslovne odnose Romina Alkier, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Otvarajući komemoraciju minutom šutnje, rektorica Prijić Samaržija iznijela je njegovo gotovo 15-godišnje djelovanje koje je podijelila u nekoliko glavnih pravaca. Kao prorektor za financije prof. Perić bio je iznimno aktivan u provođenju financijskih politika oko izgradnje 1. faze sveučilišnoga Kampusa na Trsatu, a netom prije, u suradnji sa Zagrebačkom bankom, osmislio je i program stambenog kreditiranja po najpovoljnijem modelu na tržištu za sve zainteresirane zaposlenike Sveučilišta kao i poticane stanogradnje na Drenovi, čime je stambeno zbrinuto oko 500 djelatnika Sveučilišta.

S kolegama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja intenzivno je sudjelovao u izradi i primjeni novog oblika financiranja iz državnog proračuna, a koji se odnosio na financiranje kroz cjeloviti proračun i njegovu raspodjelu po sastavnicama tzv. Lump Summ, a nešto kasnije, u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, osmislio je i program kreditiranja studenata, prvi takve vrste u RH koji su model Riznice u partnerstvu s lokalnom upravom kasnije preuzela i ostala hrvatska sveučilišta, kao i poslovne banke. Bio je iznimno uporan, vrlo stručan i savjestan suradnik, kolega velike energije koju je, nažalost, u nekoliko navrata osujetila i bolest srca. No, i s tim se izazovom prof. Perić uspješno nosio i nastavljao svoj predani rad na Sveučilištu, ustvrdila je između ostaloga rektorica.

Gradonačelnik Obersnel u svojem se obraćanju osvrnuo na njegovo djelovanje s aspekta Grada i lokalne uprave, podcrtavši:

“U prof. Joži Periću uvijek  smo imali kvalitetnog, profesionalnog i konstruktivnog sugovornika i suradnika. Njegova je predanost zapažena i nagrađena brojnim nagradama i priznanjima, što samo dokazuje koliko je svojeg znanja, energije i iskustva ulagao u sve ono što je radio. Uvijek nepokolebljiv, nikada namrgođen, i pun pozitivne energije, svojim je širokim stručnim djelovanjem upravo na polju unapređenja Sveučilišta, svakako bio jedan od zamašnjaka zbog se čijeg truda riječko Sveučilište danas sigurno uspinje na ljestvici najuspješnijih Europskih sveučilišta. Jasno je naime, da je njegovim odlaskom Rijeka izgubila velikoga stručnjaka, poduzetnika, profesora i gospodarstvenika, zaljubljenika u naš kraj, kojem je zaista mnogo toga dao.”

Župan Komadina istaknuo je: “Osim kao dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te dugogodišnji nositelj brojnih funkcija u upravi Sveučilišta, prof. Perić je obilježio život društvene zajednice svojom iznimno uspješnom profesionalnom karijerom u gospodarskom sektoru.”

Komemoracija je bila zatvorenog tipa, a cjelovit snimak komemoracije dostupan je na YouTube kanalu Kanala Ri, koji je omogućio i prijenos uživo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari