I VJEŽBE RAZGIBAVANJA

Galerija | Na Svjetski dan zdravlja na Korzu ste se mogli razgibati ali i naučiti kako se pročišćava voda za piće

Povodom Svjetskog dana zdravlja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na Korzu je organizirao niz javno-zdravstvenih akcija.

Svake godine NZZJZ PGŽ obilježava Svjetski dan zdravlja nizom javnozdravstvenih aktivnosti u suorganizaciji s Gradom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom te u suradnji s brojnim partnerima, a s ciljem podizanja svjesnosti šire javnosti o prioritetnoj zdravstvenoj temi.

„Usred pandemije, zagađenog planeta koja izaziva klimatsku krizu koja posljedično predstavlja i zdravstvenu krizu zbog sve većeg broja bolesti poput raka, astme, srčanih bolesti, na Svjetski dan zdravlja 2022., Svjetska zdravstvena organizacija putem kampanje ‘Naš planet, naše zdravlje’ usmjerava globalnu pozornost na hitne radnje potrebne za očuvanje zdravlja ljudi i planeta“, ističu u Odjelu socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

VIDEO DANA:

Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je kako samo zajedničkim naporima i proaktivnim djelovanjem možemo izgraditi svijet s čistijim zrakom, hranom i vodom te da se zdravlje ne dobiva na poklon, već zaslužuje odgovornim ponašanjem.

Uz predstavnike Nastavnog zavod za javno zdravstvo PGŽ, obilježavanju Svjetskog dana zdravlja prisustovali su i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

Predstavnici Komunalnog društva Čistoća d.o.o. prezentirali su pravilno odvajanje otpada, edukaciju o Riperaju, reciklažnim dvorištima, hijerarhiji gospodarenja otpadom i glomaznom otpadu.

Predstavnici Zdravstvene ekologije NZZJZ PGŽ prezentirali su uzorkovanje i ispitivanje vode za piće. Djelatnici, učenici i roditelji Centra za obrazovanje Rijeka izložili su svoje radove od recikliranog materijala.

U sklopu obilježavanja građani su imali priliku izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi, očni tlak, jačinu stiska šake te dobiti edukativne brošure. Organiziran je i kviz s prigodnim nagradama.

U rekreativno-zabavnom dijelu programa, učenici Medicinske škole (smjer fizioterapeuti) predvodili su vježbe razgibavanja, profesori Centra za odgoj i obrazovanje predvodili su ples Jerusalema, a kineziolozi Društva sportske rekreacije Carolina 3,2,1 vježbe opuštanja i disanja.

Svjetski dan zdravlja obilježava se u suorganizaciji s Gradom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom te uz podršku JGL-a, Lige protiv raka PGŽ, Udruge žena operiranih dojki Nada, Invalidskog Ilco društa Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, Medicinske škole Rijeka, Komunalnog društva Čistoća d.o.o., Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Udruge Hepatos, Hrvatske udruge medicinskih sestara podružnica PGŽ, Fakulteta zdravstvenih studija, a u PGŽ se obilježavanju pridružuju i Ispostave NZZJZ PGŽ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari