ODRŽANA TRIBINA

Na tribini Vijeća srpske nacionalne manjine PGŽ i Srpskog narodnog vijeća predstavljen projekt izgradnje Srpskog kulturnog doma u Rijeci

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je Tribina „U susret mjestu susreta“ na kojoj je predstavljen projekt Srpskog kulturnog doma u Rijeci koji bi se trebao izgraditi nedaleko Češkog kulturnog doma u Rijeci.

Na tribini je predstavljena vizija i proces realiziranja otvorenog i višenamjenskog prostora kulture srpske nacionalne manjine koji bi služio za razmjenu ideja, čuvanje starih sjećanja i stvaranje novih pod njegovim sigurnim i velikim krovom srpske zajednice.

Na tribini organiziranoj od strane Vijeća srpske nacionalne manjine PGŽ i Srpskog narodnog vijeća okupljene su pozdravili predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, riječki gradonačelnik Marko Filipović i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, a projekt je predstavio arhitekt i autor idejnog rješenja Doma Vladi Bralić.

Milorad Pupovac izrazio je svoje zadovoljstvo što će se Srpski kulturni dom izgraditi upravo u Rijeci, u Primorsko-goranskoj županiji, multikulturalnoj i tolerantnoj sredini. „Gradimo Centar koji će biti značajno mjesto okupljanja, djelovanja, predstavljanja i ugošćavanja, mjesto otvoreno za sve, Srbe, naše prijatelje Riječane, za sve s područja Primorsko-goranske i velikog djela Istarske županije. Bit će to naše središnje kulturnom mjesto, dovoljno veliko da ugosti razna događanja na važne datume za pripadnike srpske nacionalne manjine“, rekao je Pupovac i dodao kako su sredstva za izgradnju Srpskog kulturnog doma osigurana iz državnog proračuna.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović, radovi na Centru bi trebali početi uskoro. „Izgradnja Srpskog kulturnog doma dobra je vijest za pripadnike srpske nacionalne manjine s područja Rijeke i cijele naše županije, ali i za predstavnike većinskog, hrvatskog naroda. Time svjedočimo jednoj multukulturalnosti i multietničnosti našeg grada, koji je uvijek znao prepoznati vrijednost koju nam donosi naša različitost i pripadnici svih nacionalnih manjina uvijek su dobrodošli u naš grad i tako je oduvijek i bilo“, rekao je Filipović.

Multietničnost naše regije istaknuo je i župan Zlatko Komadina rekavši kako je Primorsko-goranska županija u okvirima Hrvatske ambasador ugodnog suživota svih nacionalnih manjina koje ovdje žive. „U našoj županiji skladno žive pripadnici 22 nacionalne manjine. Neki već imaju svoje kulturne domove, primjerice Slovenci, Česi i Slovaci i drago mi je što će sada i srpska nacionalna manjina dobiti svoj dom, imati svoju kuću u kojoj će se baviti kulturnim i raznim drugim sadržajima“, zaključio je Komadina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari