Na Turniću od svibnja ponovno automatski mjerač kvalitete zraka

Ilustracija: Turnić

Negdje s početkom svibnja u Trogirskoj ulici na Turniću ponovno će proraditi automatska postaja za kontinuirano mjerenje kvalitete zraka.

Takva naprava već je bila instalirana na Turniću do 2011. godine, no njezin rad je tada zaustavljen jer je 2008. obustavljena proizvodnja na Ininom postrojenju Mlaka te je ocijenjeno da je prestala i potreba za kontrolom kvalitete zraka na području Turnića, Mlake, Krnjeva , Rujevice…

Ipak, INA se trudi u suradnji s lokalnom zajednicom održati (narušeni) imidž tvrtke koja brine o zdravlju građana Rijeke i okolice, pa je došlo do pohvalnog obrata – INA je Gradu Rijeci, odnosno Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, donirala mjernu postaju za kontrolu kvalitete zraka, zajedno s pripadajućom infrastrukturom.

Na taj način stanovnici tog dijela grada ponovno će imati, kroz rad ove dodatne mjerne postaje kao dijela županijske mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, potpun uvid u kvalitetu zraka koji udišu.

Na području Mlake, Krnjeva, Turnića, Podmurvica i Rujevice živi oko 40 tisuća stanovnika, i premda stambena područja rečenih naselja nisu više izložena onečišćenjima zraka kao posljedici rada nekih velikih privrednih subjekata, kontrola kvalitete zraka kontinuirano se provodi u svrhu zaštite zdravlja ljudi . To je jedan od prioriteta u radu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a koji će također voditi brigu o redovitom održavanju mjerne postaje. Redovito kontolirane podatke Zavod će stručno interpretirati te pripremati redovita izvješća o kvaliteti zraka u kontroliranom području.

INA je još četiri mjerne postaje za kontrolu kvalitete zraka (na području Vrh Martinšćice, Paveki, Urinj i Krasica) još 2012. godine prepustila na upravljanje Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Autor: Riječan.in

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari