NA VEĆINI LOKACIJA – IZVRSNO! Dobra kvaliteta mora za kupanje na riječkim plažama

Foto: Riportal.hr

Rezultati ispitivanja pokazuju kako je kvaliteta mora za kupanje na riječkim plažama dobre kvalitete i bez negativnih ikakvih učinaka po ljudsko zdravlje

Upravo danas će se održati prvo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na riječkim plažama od Preluka do Pećina, a na gradonačelnikovom se kolegiju našla informacija o rezultatima ispitivanja provedenima u prethodnoj godini. Kakvoća mora na riječkim plažama u 2017. godini ispitivana je na ukupno 21 mjernoj točki s učestalošću od 10 puta u periodu od 22. svibnja do 28. rujna.

Prema riječima pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karle Mušković, prenose mrežne stranice Grada Rijeke, rezultati pokazuju kako je kvaliteta mora za kupanje na riječkim plažama dobre kvalitete i bez negativnih ikakvih učinaka po ljudsko zdravlje.

Foto: Grad Rijeka

Kad se govori o godišnjim i konačnim ocjenama, većina mjernih točaka ocijenjena je ocjenom izvrsno. Konačnom ocjenom dobro ocjenjena je kakvoća mora na plaži Kantrida – Villa Nora, dok je plaža ispod Stadiona Kantrida dobila dvije različite ocjene. Zapadni dio plaže ocijenjen je konačnom ocjenom dobro, a dok je istočni dio dobio zadovoljavajuću konačnu ocjenu.

Konačne ocjene uključuje rezultate tijekom posljednje četiri sezone kupanja, a po godišnjim ocjenama izdvaja se jedino mjerna točka Kantrida – istok, na kojoj je protekla godina ocijenjena nezadovoljavajućom i to po strožim mjerilima hrvatske uredbe, dok se prema EU direktivi stanje na godišnjoj razini može ocijeniti zadovoljavajućim.

Nezadovoljavajuća ocjena na godišnjoj razini dana je na temelju samo jednog nezadovoljavajućeg rezultata tijekom sezone, kada su tijekom jednog mjerenja početkom lipnja mikrobiološki pokazatelji prelazili granične vrijednosti propisane uredbom. Uzorkovanja provedena sljedeća tri uzastopna dana pokazala su da se radilo o kratkotrajnom onečišćenju, budući da je more već sljedeći dan ocijenjeno dobre, a dva dana nakon i izvrsne kakvoće. Rezultati ispitivanja kakvoće mora pogoršavaju se nakon oborina, što je izraženije na istočnom nego zapadnom dijelu plaže.

Plaža Grčevo na Pećinama je u sezoni 2015. ocjenjena nezadovoljavajućom godišnjom ocjenom, u 2016. ocjenjena dobrom godišnjom ocjenom, a u sezoni 2017. zadovoljavajućom. Tijekom protekle sezone kupanja samo je jedno ispitivanje, provedeno krajem kolovoza, bilo ocijenjeno zadovoljavajućim, dva puta je ocjena bila „dobar“, a čak sedam puta more je bilo ocijenjeno izvrsne kvalitete.

Kako je kazao gradonačelnik Obersnel, sagledamo li da se u neposrednom zaleđu riječkih plaža nalazi gusto naseljeni prostor s oko 250 tisuća stanovnika te da se radi o kraškom području, na kojem i najmanje zagađenje odmah reflektira na kvalitetu mora, možemo biti više nego zadovoljni rezultatima ispitivanja kvalitete mora za kupanje.

„Na dvije se plaže povremeno događaju incidente situacije i trebat će dodatnim ispitivanjima utvrditi njihove uzroke,“ kazao je gradonačelnik Obersnel dodavši kako vjeruje da će kvaliteta mora za kupanje u predstojećoj sezoni biti na razini 2017. godine, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Na povećanje kvalitete mora u Rijeci utjecala je izgradnja dvaju pročistača otpadnih voda, a kakvoća mora dodatno će se povećati planiranom izgradnjom kanalizacijskoj sustava.

Projekt vrijedan 1,7 milijardi kuna, koji je u postupku odobravanja sufinanciranja iz Europskih fondova, do 2021./2022. godine stvorit će pretpostavke da se svi objekti na području Rijeke i okolice mogu priključiti na kanalizacijsku mrežu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views