Klubu navijača Armada Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ za 30 godina bezuvjetne ljubavi voljenom gradu!

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Za nagradu Grada Rijeke za životno djelo predložen je glumac Zdenko Botić

Gradskom vijeću upućeni su s gradonačelnikovog kolegija prijedlozi javnih priznanja Grada Rijeke u 2018. godine. Za nagradu za životno djelo predložen je glumac Zdenko Botić.

Kako je pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev, prenose mrežne stranice Grada Rijeke, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja, na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja pristigao je jedan prijedlog za nagradu za životno djelo, 16 prijedloga za Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ te sedam prijedloga za godišnju nagradu Grada Rijeke.

Foto: Grad Rijeka

Odbor je jednoglasno usvojio prijedlog da se nagrada za životno djelo za cjeloživotni doprinos kazališnoj umjetnosti u gradu Rijeci dodujeli glumcu Zdenku Botiću. Rečenica iz obrazloženja koja sažima svih četrdeset godina glumačkog djelovanja Zdenka Botića, ona je iz telegrama ministra kulture Božo Biškupića, u kojem se ističe kako je dramski prvak HNK Ivana pl. Zajca „svojim umjetničkim postignućem dao nemjerljiv doprinos kulturnom stvaralaštvu Grada Rijeke i hrvatske kulture u cjelini“.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

„Tijekom dugogodišnjeg glumačkog djelovanja Zdenko Botić je postao jedna od omiljenih umjetničkih osobnosti u gradu, aktivan i nakon umirovljenja. Upravo ovih dana, Zdenko Botić glumi u novoj sezoni televizijske serije Novine u režiji Dalibora Matanića.

Četrdesetogodišnjim djelovanjem na kazališnoj sceni, Zdenko Botić se prometnuo u prepoznatljiv simbol riječkog teatarskog života, pa je dakako bio nezaobilazan i u predstavama HKD Teatra. Među najpamtljivije likove odigrane tijekom dva i pol desetljeća ove institucije, spadaju svakako Garderobijer u istoimenoj predstavi R. Harwooda te uloga gospodina Donalda Martina u Ionescovoj Ćelavoj pjevačici, obje u režiji Laryja Zappije,“ stoji u obrazloženju nagrade.

Predloženi dobitnici javnih priznanja Grada Rijeke za 2018. godinu

Predloženo je da se Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ dodijeli Klubu navijača Armada Rijeka za 30 godina bezuvjetne ljubavi voljenom gradu!

Foto: Riječanin

Potom, Hrvatskoj udruzi za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku mikroelektroniku-MIPRO za 40-godišnji doprinos području informacijsko-komunikacijskih tehnologija organiziranjem međunarodnih znanstveno-stručnih skupova, Nenadu Labusu za trajni doprinos na istraživanju i očuvanju kulturnog nasljeđa Rijeke i Sušaka, Hideyo Ashigaki za uspostavu bliske suradnje te dubokog ljudskog prijateljstva između gradova Kawasakija i Rijeke, Darku Jurkoviću za iznimne umjetničke kvalitete gitariste i skladatelja, koji obogaćuje kulturni život Rijeke i pronosi ime grada diljem svijeta, Zakladi Sveučilišta u Rijeci za dugogodišnje promicanje filantropije, doprinos razvoju riječke sveučilišne zajednice te potporu lokalnoj zajednici stvaranjem društva znanja, glazbeniku Davoru Tolji za 40 godina umjetničkog rada i promicanje ugleda grada Rijeke, talijanskom konzulu u Rijeci Paolu Palminteriju za uspješno promicanje gospodarske suradnje između riječkih i talijanskih gospodarstvenika te Suzani Samardžić za izniman uspjeh u 25 godina vođenja Caritasova doma sv. Ana.

Nadalje, predlaže se da se godišnja nagrada dodijeli prof. dr. sc. Jasminki Ledić za doprinos unapređenju visokoga obrazovanja i promicanju europske dimenzije u obrazovanju te Zlatku Viciću za impresivnu interpretaciju ovčice Wande u predstavi Wanda LaVanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Gradonačelnik Rijeke prihvatio je prijedlog Odbora i uputio ga na raspravu Gradskom vijeću, izrazivši uvjerenje da će, kako što je to bio slučaj svih prethodnih godina, vijećnici prihvatiti prijedlog u neizmijenjenom obliku, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Ističući kako su svi predloženi pojedinci i udruge zaslužili nagrade, izrazio je posebno zadovoljstvo što je za dobivanje priznanja predložena i Hideyo Ashigaki, zaslužna za održavanje prijateljstva Rijeke i Kawasakija, najstarijeg grada prijatelja Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views