KVALITETNA VODOOPSKRBNA MREŽA

Na Viškovu započeli radovi na izgradnji vodovoda; U nekim naseljima promet prereguliran!

Foto: Viškovo

Ovog su tjedna počeli radovi na izgradnji vodovodnog ogranka Gornji Sroki kod kućnih brojeva 72A i 72B. Tijekom izgradnje vodovodnog ogranka dužine 91 metar od ductil cijevi profila 100 mm promet će biti reguliran privremeno postavljenim prometnim znakovima.

Izvođač radova je tvrtka Kvarner graditeljstvo. Ugovoreni rok završetka radova je 50 dana. U izgradnju ovog ogranka Općina Viškovo uložit će 410 tisuća kuna. Osim ovog ogranka, trenutačno se odvijaju radovi na još dva vodovodna ogranka. Jedan je u naselju Juraši Novo naselje. Ogranak je ukupno dug čak 814 metara i za njega će Općina Viškovo izdvojiti gotovo 2,3 milijuna kuna. Sve to kako bi nekoliko stotina stanovnika uglavnom u višestambenim zgradama tog dijela Viškova dobilo suvremenu kvalitetnu vodoopskrbnu mrežu​. Ugovoreni rok izvođenja radova je 270 kalendarskih dana. Počeli su sredinom prosinca i trebali bi prema dinamičkom planu završiti u rujnu.

Radovi na proširenju vodoopskrbne mreže odvijaju se i u Dovičićima gdje Općina gradi vodovodni ogranak u dužini od 617 metara vrijedan nešto više od 2 milijuna kuna. Radovi su počeli u rujnu i bit će, kako sada stvari stoje na terenu, gotovi prije ugovorenog roka u ožujku ove godine. Krajem godine završeni su pak radovi na izgradnji vodovodnog ogranka Vrtače-Kosi u naselju Marčelji. U nešto manje od pola godine te mjesec dana prije ugovorenog roka, postavljeno je 610 metara nove vodoopskrbne mreže jer su novim opskrbnim cjevovodom duktil DN 100 mm zamijenjene postojeće dotrajale cijevi. Za izgradnju samo ova četiri ogranka Općina je uložila nemalih 6 i pol milijuna kuna.

Kontinuirana izgradnja vodoopskrbne i hidrantske mreže jedan je od najvažnijih projekata koji se provodi na području Općine. Dokaz tome jest i podatak da smo samo u posljednjih 8 godina izgradili 30-ak vodovodnih ogranaka s gotovo 17 kilometara nove vodovodne mreže u što smo uložili gotovo 40 milijuna kuna. Sustav vodoopskrbe razvijamo u svim naseljima podjednako, a cilj nam je dugoročno osigurati dovoljne količine vode namijenjene za potrošnju i protupožarnu zaštitu naselja putem osiguranja njezine kakvoće i dovoljnih količina, ali i osigurati ravnomjerni razvoj komunalnog standarda na području cijele općine.

Prije nekoliko mjeseci potpisan je i novi „Okvirni Sporazum za građenje proširenja vodovodne infrastrukture na području Općine Viškovo – vodoopsrkba za razdoblje od 3 godine“ između Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija i odabranog izvođača radova koji obuhvaća izgradnju novih vodovodnih ogranaka. Osim već spomenutih započetih radova, planiramo još po jedan ogranak u Gornjim Srokima, jedan u Donjim Srokima te tri u Saršonima“, najavljuje općinska načelnica Sanja Udović.

Osim toga, u suradnji s Komunalnim društvom Vodovod i kanalizacija d.o.o. Općina Viškovo pripremila je dokumentaciju za gradnju više od 30 ogranaka za koje su ishođene građevinske dozvole i riješeni imovinsko-pravni odnosi. Za dio ogranaka sredstva su već osigurana, dok se za dio očekuje raspisivanje novih natječaja od strane Hrvatskih voda, ali i europskih fondova putem kojih je moguće ostvariti bespovratne potpore kao što je to bio slučaj pri izgradnji vodovodnih ogranaka Ronjgi i Zorzići kada je Općini Viškovo odobreno gotovo 2 milijuna kuna bespovratne potpore iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Financiranje izgradnje ovako zahtjevnih projekata nije nimalo jednostavno pa se mora realizirati korištenjem svih raspoloživih sredstava u njihovom punom opsegu, a sukladno zakonskim propisima i mogućnostima koje proizlaze iz trenutnog modela financiranje izgradnje infrastrukture vodnog gospodarstva. Tako se već godinama uspješno koriste sredstva EU fondova, razvojna sredstva, sredstva Hrvatskih voda i u konačnici proračunska sredstva Općine Viškovo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari