LIJEPO I FUNKCIONALNO

Galerija | Na Zametu otvoren novi prostor Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje, pogledajte kako izgleda

Novouređeni prostor nalazi se na adresi Ante Pilepića 1a i u potpunosti je prilagođen potrebama učenika Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje koji je bio smješten na Baredicama. Uređenjem novog prostora učenici i djelatnici dobili su adekvatniji i veći prostor za boravak i provedbu odgojno-obrazovnog programa

Ulaz u prostor je prilagođen na način da su uklonjene sve arhitektonske barijere koje bi ometale pristup prostoru osobama s invaliditetom.

Prostor je pregrađen i u cijelosti oličen

Izrađen je novi spušteni strop, postavljena je nova vanjska aluminijska stijena, izvedeni su potrebni elektroinstalacijski radovi uz zamjenu rasvjetnih tijela te izvedena dovodna i odvodna vodovodna instalacija. U cijelom prostoru postavljene su keramičke pločice, dok su na vanjskom dijelu ulaznog prostora postavljene protuklizne keramičke pločice.

Uređeni su novi sanitarni čvorovi, od kojih su dva prilagođena učenicima, dok su dva uređena za potrebe djelatnika.

Izvedena je sanacija strojarskih instalacija, demontirani su stari i postavljeni novi radijatori, postavljena je klimatizacija i ventilacija prostora te postavljeno električno podno grijanje u učionicama.

Pogledajte videoprilog Kanala Ri:

Novi prostor obišli su riječki gradonačelnik Marko Filipović i njegovi zamjenici Sandra Krpan i Goran Palčevski, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ivone Šabarić Rubeša, koji su pozdravili učenike i njihove roditelje kao i djelatnike Centra.

Novi prostor uređen u suradnji s Primorsko-goranskom županijom

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović novi je prostor uređen u suradnji s Primorsko-goranskom županijom. Ovim su radovima osigurani uvjeti za adekvatniji i kvalitetniji rad učenika i djelatnika Centra za odgoj i obrazovanje.

„Ulaganje u ovaj prostor nije samo ulaganje u infrastrukturu i zidove, već je to ulaganje u ljude, u učenike ovog centra, kako bi im se omogućili što bolji i kvalitetniji uvjeti rada. I nama u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u fokusu su upravo oni najpotrebitiji, jer snaga jednog društva ogleda se u brizi za one najpotrebitije. Nadam se da ćete novi prostor ispuniti srećom i veseljem i želim vam ugodan rad i boravak u njemu“, rekao je gradonačelnik Filipović posebno istaknuvši angažman i zalaganje svojih zamjenika Sandre Krpan i Gorana Palčevskog na provedbi projekta preuređenja ovog prostora.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ivone Šabarić Rubeša zahvalila je Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji što su prepoznali potrebu učenika Centra za novim prostorom.

„Program u Centru pohađa 13 učenika i uređenjem ovog prostora stvoreni su adekvatniji uvjeti za rad i za njih i za djelatnike. Prostor je opremljen potrebnom opremom koja će nam omogućiti da sa svakim djetetom provodimo program prilagođen upravo njemu i veselimo se početku rada“, rekla je ravnateljica Šabarić Rubeša, dok je zamjenica župana Marina Medarić istaknula kako je županija sa zadovoljstvom sudjelovala u ovom projektu. „Naše su društvo i zajednica snažni onoliko koliko je snažna i ona najslabija karika. Želim vam puno lijepih i radosnih trenutaka u ovom prostoru“, rekla je Medarić.

Otvorenju prostora prisustvovali su i među ostalima i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Markica Župan Galić i Robert Šešerko, predsjednik Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka Miljenko Mišljenović sa suradnicima, zaposlenici, predstavnici Školskog odbora te roditelji polaznika Centra za odgoj i obrazovanje.

Područni odjel COO na Zametu potpuno je prilagođen potrebama korisnika

Novouređeni prostor Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Zamet ima ukupnu površinu od 233 m² i u njemu će  se u jednoj, jutarnjoj smjeni obavljati odgojno obrazovna djelatnost za trinaestero učenika s višestrukim teškoćama za koje se osigurava pojačana briga i zdravstvena skrb.

Do ulaza u prostor vodi asfaltirana cesta, dovoljne širine za prilaz školskog prijevoza, te na ulazu u sami prostor područnog odjela nema arhitektonskih barijera.

U samom prostoru učenicima i djelatnicima Područnog odjela na Zametu na raspolaganju su dvije učionice, senzorna soba, ambulanta, soba za fizikalnu terapiju, pomoćna kuhinja, dva prilagođena toaletna prostora za osobe sa invaliditetom i osobe sa smanjenom pokretljivošću, dva toaletna prostora za osoblje, garderobni prostor te spremište i radionički prostor. Sve prostorije koje koriste učenici i osoblje opremljene su potrebnim namještajem.

U odjelu nastavu provode učitelji edukacijski rehabilitatori, no osim njih, u Područnom odjelu su zaposleni i fizioterapeut, medicinska sestra, njegovatelj, vozač, kućni majstor te pomoćna kuharica i spremačica.

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka je jedina ustanova na području Primorsko-goranske županije s otocima u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, habilitacija, rehabilitacija, radno i stručno osposobljavanje djece i mladeži s intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnijim teškoćama u razvoju, po posebnom  nastavnom planu i programu.

Radovi na uređenju i prilagodbi unutrašnjeg i vanjskog prostora ukupno su vrijedni 329 tisuća eura

Vrijednost adaptacije i uređenja novog prostora Centra za odgoj i obrazovanje iznosi 242.035,79 eura bez PDV-a, odnosno 302.544,74 eura s PDV-om. Grad Rijeka je za ovu svrhu osigurao 209.638,74 eura s PDV-om, dok je županija Primorsko-goranska za sufinanciranje radova na adaptaciji prostora osigurala 92.906,00 eura s PDV-om.

Osim radova adaptacije unutarnjeg dijela prostora, obavljeni su i radovi uređenja prilaza prostoru Područnog odjela na Zametu.

Prilaz je uređen na način da je dio pristupa površine od 117 m2 asfaltiran, dok je na dijelu površine ispred ulaza u objekt izvedena armirano-betonska podloga površine 159 m2. U sklopu radova riješena je odvodnja oborinskih voda izvedbom slivničkog kanala s linijskom rešetkom te upojnim bunarom.

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi  26.435,50 EUR-a s PDV-om.

Idejni i glavni projekt prenamjene prostora izradila je tvrtka Ured arhitekture d.o.o., Rijeka, a radove je provodila Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke.

U bivšem prostoru Podcentra COO Rijeka na Baredicama otvorene su jaslice

Podsjetimo, u bivšem prostoru Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka na Baredicama krajem rujna prošle godine dovršeno je uređenje i opremanje prostora novog Podcentra predškolskog odgoja Baredice Dječjeg vrtića Rijeka u kojem su otvorene dvije jasličke skupine s dvadesetoro djece jasličke dobi čime je dodatno povećan broj mjesta u gradskim vrtićima za riječke jasličare.

Uredile su se dvije prostorije za smještaj dvije odgojne skupine, hodnik te novi sanitarni čvor za djecu i kuhinja. Uređenje unutarnjih prostorija vrtića iznosilo je oko 85.482,88 kn bez PDV-a odnosno 106.853,60 s PDV-om.

Također, uz unutrašnji prostor pristupilo se i uređenju vanjskog prostora – pripadajuće okućnice  kako bi se u potpunosti prilagodio potrebama korisnika.

U navedenim radovima sudjelovali su Odjel za komunalni sustav i Odjel za gospodarenje imovinom, a za uređenje okoliša utrošeno je 51.378,63 kn bez PDV-a odnosno 64.223,28 kn s PDV-om.

Također, okoliš vrtića na Baredicama uređen je orezivanjem postojećih stabala, sadnjom novih grmova i trajnica te postavljenjem klupe, za što je osigurano oko 3.000,00 eura s PDV-om.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari