UZ KRATKO PREDAVANJE

Na zgradi OŠ Belvedere postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na učenike i nastavnike žrtve Holokausta

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke na zgradi OŠ Belvedere otkrivena je spomen-ploča postavljena u znak sjećanja na učenike i nastavnike žrtve Holokausta.

Naime, na temelju podataka iz knjige Sanje Simper „Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938.-1943.)“ utvrđeno je da je u zgradi koju danas koristi OŠ Belvedere, 1938. godine, temeljem talijanskih fašističkih rasnih zakona, osnovana škola za učenike židovskog porijekla kako bi ih se odvojilo od ostalih učenika.

Natpis na spomen-ploči glasi „Na osnovi rasnih zakona talijanskog fašističkog režima, 1938. godine u ovoj zgradi je uspostavljena Državna škola za Židove. U znak sjećanja na učenike i nastavnike žrtve Holokausta kao upozorenje na potrebu zaštite temeljnih ljudskih prava, spomen-ploču postavlja UABA Rijeka“.

Također, natpis donosi i talijansku inačicu istog teksta.

Otkrivanju ploče prisustvovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg, potpredsjednica Židovske općine Rijeka Rina Brumini i ravnatelj OŠ Scuola Elementare Belvedere Denis Stefan.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović, postavljanjem ove spomen-ploče iz Rijeke se još jednom šalje snažna poruka o važnosti sjećanja na žrtve Holokausta kako se takvo što nikada ne bi ponovilo. „U Rijeci se trudimo širiti kulturu dijaloga, tolerancije i važnosti uvažavanja drugoga i drugačijeg, a to provodimo i kroz program Građanskog obrazovanja u našim školama što je nadstandard u odnosu na nacionalni kurikulum i nastavit ćemo dalje istim smjerom“, rekao je Filipović.

Obersnel je napomenuo kako je cilj rasnih zakona u tadašnje vrijeme bio ukloniti židovske profesore i djecu iz osnovne škole kako ne bi dolazilo do njihovog miješanja s pripadnicima talijanskog naroda. „Nepotrebno je govoriti o besmislu takve ideologije, no ona se, nažalost provodila u svim zemljama gdje su vladali nacisti i fašisti. Slijedom nesretnih događaja na području Izraela i Gaze, danas u Europi i svijetu opet svjedočimo porastu antisemitizma za što nema opravdanja. Svaki rat je uvijek težak jer ginu nevini ljudi, ali za niti jedan rat nije kriv narod već političko vodstvo i ideologija“, rekao je Obersnel.

„U ovoj školi učili su i podučavali, jedni blizu drugih, ali fizički odvojeni, Židovi i svi ostali. Nije to trajalo dugo, ali i jedan dan je predugo, samo jedno diskriminirano dijete je jedno dijete previše“, istaknula je Rina Brumini.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, kratko predavanje o značaju obilježavanja dana sjećanja na žrtve Holokausta i o aktivnostima novoosnovanog Centra za istraživanje holokausta i genocida na jugoistoku Europe, pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, održao je dr. Vjeran Pavlaković, jedan od osnivača Centra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari