NAGRADE ZAKLADE SVEUČILIŠTA U RIJECI: Nagrada za životno djelo profesorici Jasni Krstović s Učiteljskog fakulteta

U rektoratu je održana dodjela nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci koja se dodjeljuje najzaslužnijim znanstvenicima, umjetnicima i asistentima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i nastavnom radu te svojim djelovanjem u javnosti u protekloj godini pridonijeli razvoju znanosti na Sveučilištu u Rijeci i unapređenju šire zajednice.

Ove godine dodijeljeno je šest nagrada, a u ime svih nagrađenih na priznanjima se zahvalila dobitnica nagrade za životno djelo red. prof. dr. sc. Jasna Krstović s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Uže područje znanstvenog bavljenja dr. Krstović uključuje rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a svojim je znanstveno-istraživačkim radom i rezultatima ne samo doprinijela unaprjeđenju specifičnog polja društvenih znanosti, već i podigla praktičnu razinu odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.

Uvela je niz novih studijskih programa, a posebno je važna njega uloga u izradi nove koncepcije diplomskog studija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, prvog takve vrste u državi. Od 2012. do 2016. godine bila je prva predsjednica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, krovnog tijela u kreiranju obrazovnih politika. Dr. Krstović vrlo uspješno povezuje svoju znanstvenu, nastavnu i javnu djelatnost, kao primjer dobre prakse objedinjavanja sve tri temeljne akademske uloge, prenoseći ih nesebično na brojne generacije studenata, mladih kolega i suradnika.

Iva Rinčić, Jasna Krstović i Damir Zec

U kategoriji mladih znanstvenika, za područje društvenih i humanističkih znanosti nagrađena je dr. sc. Ani Gerbin s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, za biomedicinske i biotehničke znanosti dr. sc. Mateja Ožanič s Medicinskog fakulteta, a u kategoriji tehničkih i prirodnih znanosti dr. sc. Goran Mauša s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nagrada u kategoriji znanstvenika za područje društvenih i humanističkih znanosti dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Lari Jelenc s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dok je nagradu za umjetnika u umjetničko-nastavnom zvanju ponio akademski slikar Igor Eškinja s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Čestitke nagrađenima uputili su ravnateljica i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Iva Rinčić i Damir Zec, a u ime osnivača Zaklade prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin.

„Ideja isticanja i nagrađivanja znanstvenika, umjetnika i nastavnika u svojoj biti krije pokušaj da se formiraju neki bolji uzori koji ne samo svojim uspjesima u rezultatima, nego i svojim moralnim osobinama mogu i trebaju biti primjerom mladima kojima formiranje tek predstoji,“ kazala je ravnateljica Zaklade Rinčić.

Riječki gradonačelnik Obersnel rekao je kako je u današnje vrijeme, u kojem intelektualni kapital zamijenio tradicionalnu industriju, doprinos znanstvenika i znanstvenih dostignuća još uvijek nije dovoljno prepoznat te upravo Zaklada Sveučilišta i dodjela ovih nagrada imaju važnu ulogu u javnoj popularizaciji znanosti. Napomenuo je kako Grad Rijeka ostvaruje izvrsnu suradnju sa Sveučilištem u Rijeci na brojnim projektima, pa tako i na velikom projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Izrazio je uvjerenje kako će upravo taj projekt pridonijeti još većoj vidljivosti rada znanstvenika i nastavnika riječkog Sveučilišta.

Dodjelu su glazbenim programom obogatili Marijana Varašanec i Mario Šimunović iz jazz i blues kvarteta „Once in a lifetime“.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views