OKO ZA DETALJE

Nagrađivani brodomaketar iz Kastva: “Tek u mirovini sam se vratio hobiju”

Foto: Zdravko Šiško

Ljubav prema brodovima osjetio je još u ranoj mladosti. Pa iako s kontinenta, točnije iz Siska, skrasio se naposljetku u Kastvu. Modelarstvo je pretvorio u brodomaketarstvo, za što je višestruko i nagrađivan, a trenutno izrađuje maketu jednog Jadrolinijinog trajekta

Zdravko Šiško sad je u mirovini i, kako kaže, ima vremena posvetiti se svom hobiju za koje osim vremena treba i dosta strpljenja, ali i pedantnosti i znanja, piše Morski.hr

“U ranoj mladosti sam volio izrađivati razne makete, ali život me odvukao na drugu stranu i tek u mirovini sam se vratio maketarstvu, točnije, brodomaketarstvu. Prvo sam počeo izrađivati od šperploče i žice siluete jadranskih jedrenjaka, da bih prije 6 godina izradio prvu maketu bracere (kao i većina maketara- prvo pa bracera”, govori Zdravko

“Zatim su slijedili štilac salbunjer, rovinjska batana, lovranska gajeta, bragoc, trabakul, gajeta falkuša (brončana medalja na državnom prvenstvu 2017. u Rijeci), štilac. Povremeno sam radio “izlete” u željezo, izradio sam RTOP 11 Kralj Petar Krešimir IV (brončana medalja na državnom prvenstvu 2017. u Rijeci), š/b Jadran (srebrna medalja na Kup-u grada Zagreba), parobrod Bakar Jadranske plovidbe Sušak, š/b Galeb, “Kosta Racin”, m/b Premuda, m/b Trogir”, priča gospodin Šiško.

Za izradu makete i do pola godine rada

Fasciniraju detalji, po kojima su njegove makete prepoznatljive.

Nacrte izrađuje sam prema općim planovima, fotografijama, što je prilično zahtjevno radi izrade mjerila, a za drvene jadranske barke i brodove koristi se skicama iz knjige Luciana Kebera “Tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana”

Od materijala koristim najčešće drvo, šperploče,furnir, žice, forex, stiren (plastika u pločama), tu mašta i ideje dolaze do izražaja. Mjerila u kojim radi makete kreću se od 1:30 do 1:200 max 60cm, tako da mi stanu na policu. Izrada jedne makete traje u ovisnosti od njene složenosti, a kreće se od jednog do šest mjeseci.

Trenutno radi po narudžbi pomorca iz Ista i prvog časnika palube na dugoj plovidbi, maketu trajekta Loda. Prilično je teška za izradu, jer postoje malobrojne fotografije snimane iz daljine, tako da se ne razaznaju detalji. Za podlogu korišten je originalni (norveški) nacrt, ali bez linija trupa. Njemu je trajekt donekle poznat, tako da se dogovara oko detalja.

Morski.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari