U LOVRANU

Najavljen 31. međunarodni simpozij laringektomiranih osoba

U organizaciji Hrvatske zajednice laringektomiranih, Lige protiv raka PGŽ, Kluba laringektomiranih PGŽ i Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka, od 4.-5. veljače 2023. u hotelu “Excelsior” Lovran, održat će se 31. međunarodni simpozij laringektomiranih osoba, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu Primorsko-goranske županije ujedno i pokrovitelja ovog važnog multidiciplinarnog skupa.

Pokrovitelji su i Hrvatska liga za borbu protiv raka, Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata te Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata. Simpozij su najavili zamjenica župana Marina Medarić, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, pročelnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju Diana Maržić, predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović Ružić, predsjednica Hrvatske zajednice laringektomiranih Tamara Živković Ivanović i predsjednik Kluba laringektomiranih PGŽ Floriano Di Giorgi.

Istaknuto je da se Simpozij tradicionalno organizira povodom Dana Sv. Blaža, zaštitnika bolesti grla, a cilj je ukazati na potrebu značajnijeg rada na prevenciji bolesti, ali i ranoj dijagnostici kao i znanstvenom osmišljavanju dodatnih opcija u liječenju. Time se poboljšava preživljenje bolesti već se i značajnije utječe na kvalitetu života oboljelih.

Zamjenica Medarić istaknula je zadovoljstvo podrškom Županije organizacije ovog Simpozija te podsjetila da je upravo PGŽ pionir u provođenju brojnih zdravstveno-preventivnih programa ranog otkrivanja raka. Inače, zloćudni tumori grkljana pripadaju skupini tumora glave i vrata. Jedni su od najčešćih tumora te regije, dok od ukupnih zloćudnih tumora čine 1-2 posto, od njih obolijeva četiri puta više muškaraca nego žena te se najčešće javljaju nakon 50-te godine života.

Prema riječima ravnatelja KBC-a Alena Ružića ovakvi skupovi značajan su doprinos zdravstvenoj edukaciji stanovništva, a u fokusu KBC-a je što kvalitetnija dijagnostika i liječenje. Istaknuo je da je kod onkoloških bolesnika, a posebno kada su u pitanju bolesti grkljana izuzetno važna rano otkrivanje karcinoma, ali jednako tako i da se nakon provedenog liječenja njima pruži potpora u lokalnoj zajednici.

“Mi želimo najbolje rezultate za naše pacijente, a to uključuje od prevencije, liječenja, do rehabilitacije i brige za kvalitetu njihovog života, stoga stalno tražimo nove prilike za iskorake”, istaknuo je Ružić.

U Hrvatskoj je oko tisuću laringektomiranih, postoji i 10 klubova, a Klub laringektomiranih PGŽ broji ukupno 39 članova koji se sastaju svaki drugi utorak u mjesecu u prostorijama Zavoda za audiologiju i fonijatriju, KBC Rijeka. Kako je navela pročelnica Zavoda u skrbi o tim pacijentima sudjeluju magistri logopedije, djelatnici Zavoda, koji su sastavni dio cjelokupne, pogotovo postoperacijske brige o zdravlju pacijenata nakon totalne laringektomije sa ciljem uspostave uspješne govorne rehabilitacije te na taj način i resocijalizacije, pri čemu je jako važna svaka pomoć i podrška zajednice. Takvu poruku želi se poslati i s predstojećeg Simpozija u čijem će radu sudjelovati i sami pacijenti.

Predsjednik Kluba laringektomiranih PGŽ Floriano Di Giorgi naveo je da se kroz Klub pruža podrška oboljelima koja je posebno važna na samom početku rehabilitacije kako se ne bi osjećali izgubljenima. Dodao je da su osnovali i pjevački zbor te naglasio potrebu pojednostavljenja procedure HZZO kod nabavke lijekova i aparata trajno potrebnih laringektomiranim osobama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views