PREGRŠT ZBIVANJA

Najavljen program Dana sv. Vida – zaštitnika grada Rijeke

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Program obilježavanja Dana sv. Vida – zaštitnika grada Rijeke ove godine od 12. do 16. lipnja donosi niz događaja prilagođenih trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Zajednički program obilježavanja Dana grada Rijeke najavili su pomoćnica pročelnice Ureda Grada Doris Šajn te rektor Katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić. Iako se zbog epidemiološke situacije veći dio programa održava na vanjskim prostorima, program je ipak nešto bogatiji nego protekle godine, pa će se tako na sam blagdan sv. Vida, 15. lipnja ponovno održati i dva tradicionalna događaja – Gastrofešta i svečana procesija od katedrale sv. Vida do Trga Riječke rezolucije.

Svjetovni dio programa, osim Gastrofešte, kada Grad Rijeka svoje građane časti već tradicionalnim lignjama na mornarski i slatkim iznenađenjem, uključuje i druge kulturno-zabavne programe. Tako će na pozornici na Korzu nastupiti klapa Nevera, Nensi i Andrej duo te Super Cover Band, Prve riječke mažoretkinje su predstavit će show sa svjetlećim štapovima, dok je za najmlađe je pripremljena predstava Gradskog kazališta lutaka „Izgubljena priča Ivica i Marica“. Već tradicionalno, na Korzu će nastupiti Bokeljska mornarica uz pratnju Gradske glazbe Trsat.

Dvije izložbe posvećene Rijeci

Program obilježavanja uključuje i dvije izložbe. Na postamentima na Korzu u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i Muzejom grada Rijeke bit će postavljena izložba „Slovo o Rijeci“.

„Izložba povezuje činjenicu da 2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj i proslavu Dana grada Rijeke, pa ćemo predstaviti sve one knjige na poseban način predstavljaju naš grad, govore o njegovoj povijesti, specifičnostima i identitetu“, kazala je pomoćnica pročelnice Šajn.

Druga izložba pod nazivom „Rijeka – moj grad“ otvorit će se u Galeriji Principij, koja već 15 godinu zaredom organizira izložbu u povodu obilježavanja zaštitnika grada Rijeke.

Na sam Dan grada Rijeke položit će se vijenci u more u sjećanje na sve stradale Riječane, a uoči blagdana u HNK Ivana pl. Zajca održat će se svečana akademija na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke. Među 13 laureata nalaze se i dva dobitnika nagrade za životno djelo: jedna će nagrada biti posmrtno dodijeljena sportskom novinaru Orlandu Rivettiju, a druga riječkom nadbiskupu i metropolitu msgr. Ivanu Devčiću.

„Nadbiskup Devčić zaslužio je ovu nagradu kao vrhunski znanstvenik i filozof, ali prije svega kao jednostavan i ponizan svećenik i čovjek“, kazao je mons. Matičić.

Ove godine održava se svečana procesija

Trodnevna duhovna priprava počinje 12. lipnja i do 14. lipnja mise će predvoditi rektor riječke Bogoslovnog sjemeništa vlč. Mario Gerić, a propovijedari đakon Luka Klarica. U subotu 12. lipnja euharistijsko slavlje na rasproedu je u 18 sati. U nedjelju 13. lipnja u 11 sati, a tradicionalno 14. lipnja u 18 sati je svečana Večernja na kojoj će sudjelovati riječki nadbiskupi i kanonici prvostolnog kaptola. Nakon večernje slavit će se liturgijsko slavlje.

U utorak 15. lipnja na blagdan sv. Vida misu u 8 sati predvodi rektor katedrale mons. Matičić. Liturgijsko slavlje na talijanskom jeziku u 9:30 predslavi vlč. Gerić, dok će pontifikalnu misu s dodjelom medalja sv. Vida u 11 sati predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.
„Posebnost ovogodišnje dodjele Medalja jest da će ista biti dodijeljena Stožeru civilne zaštite grada Rijeke i PGŽ, kao i KBC-u Rijeka za njihove posebne zasluge u borbi protiv bolesti COVID 19“, rekao je mons. Matičić.

Središnje euharistijsko slavlje s procesijom na rasporedu je u 18 sati. Procesija će krenuti iz riječke prvostolnice, preko Koblerovog trga i Korza do Trga riječke rezolucije na kojemu će svečano liturgijsko slavlje predvoditi riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

Mise trodnevnice i svečana Večernja, kao i liturgijska slavlja 15. lipnja u 11 i 18 sati moći će se pratiti u izravnom prijenosu na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije, a pontifikalnu misu s dodjelom Medalja sv. Vida u 11 sati prenosit će i Laudato televizija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari