U RIJEČKOJ SINAGOGI

Najavljen program obilježavanje Dana židovske kulture u Rijeci

Dani židovske kulture u Rijeci održat će se 4. rujna s početkom u 17 sati, u riječkoj Sinagogi na adresi Ivana Filipovića 9.

Dani židovske kulture u Rijeci dio su programa obilježavanja Europskog dana židovske kulture i baštine čiji je cilj „otvoriti vrata“ židovskih mjesta kako bi se građani mogli upoznati s tradicijama i običajima Židova, sinagogama, židovskim muzejima te povijesnom, umjetničkom i arhitektonskom baštinom europskih Židova.

Kako je najavila koordinatorica programa Rina Brumini, program će započeti u 17 sati prigodnim pozdravnim govorima nakon čega će uslijediti koncert zbora Zajednica Talijana „Fratellanza“, predavanje prof. Zlatka Karača na temu „Prošlost i baština riječkih i opatijske sinagoge“ kao i promocija doprinosa Židovske općine na projektu „Fiume in Flux“, a riječ je o aplikaciji, odnosno digitalnom vodiču po gradu koji sadrži i dio o povijesnom i kulturnom naslijeđu Židova u Rijeci. Također, bit će održana i izložba akvarela, a posjetitelji će imati priliku degustirati i košer vina kao i slatke i slane delicije židovske kuhinje. Za kraj programa, nastupit će i glazbenik David Danijel.

Ovogodišnja tema manifestacije je Obnova, a kako je istaknuo predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, naglasak su stavili na tri objekta – Sinagogu, mrtvačnicu na Židovskom groblju koja se nalazi u sklopu groblja Kozala te na mikve, obredna kupatila koja su se nekada nalazila u dvorištu Sinagoge.
„Nažalost, velika Sinagoga koja se nalazila u današnjoj ulici Pomerio uništena je 1944. godine, ali ova ortodoksna u kojoj će se i održati ovaj program sačuvana je i obnovljena u posljednjih 15-ak godina, kao i prostor mrtvačnice na Židovskom groblju. U dvorištu sinagoge postoji i pomoćna zgrada u kojoj su nekada bila smještena obredna kupališta koja su rabini koristili prije održavanja obreda, koje su nažalost zatrpane i prilično uništene“, rekao je Špigl i dodao kako svojim radom i djelovanjem nastoje održati uspomenu i sjećanje na sve one važne događaje koji su se događali u prošlosti.

Obilježavanje ove manifestacije koordinira udruga European Association for the Preservation and Promotion od Jewish Culture and Heritage, a obilježava se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views